Julepraten:

Ole Rolfsrud under sjakk-VM i New York, med mikrofonen mot Karjakin-manager Kyrillos Zangalis, og sammen med Helge Tvedten. Foto: Maria Emelianova (miss lova lova).

NRK-Sportens Ole Rolfsrud liker seg best på jobb når alt går til helvete

– Jeg ble ikke journalist fordi jeg ville velte en statsråd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

40-åringen har blitt NRKs sjakkhoffreporter etter å ha dekket sjakk-VM fire år på rad, samt sjakk-OL i Tromsø 2014. Nå i romjulen handler det om VM i lyn- og hurtigsjakk.

Ole Rolfsrud forteller at det å få være ringside under sjakk-VM, altså noe som går inn i verdenshistorien, har vært superkjekt.

OLE ROLFSRUD (40)

• Har jobbet i NRK Sporten siden 2003. Fikk fast jobb i 2008.

• Rolfsrud startet i NRK Buskerud som allmenn reporter, før han begynte å jobbe sport i Oslo og ble der. Han er veldig sportsinteressert, og er fornøyd med å være der han er nå.

• Han liker særlig å jobbe med sportsgrener som er større enn det vi vanligvis interesserer oss for i Norge. Rolfsrud viser til sjakk, fotball, golf og tennis, samt bilsport, som han dekket en del av tidligere.

NRK-reporteren har alltid kunnet spille sjakk, men interessen har kommet gradvis etter hvert som han har dekket det for NRK. 

Han forklarer at han gjennom jobben har fått større forståelse for spillet, hvor komplisert det er og hvor få i verden som faktisk forstår hva det går ut på. 

Men han har ikke blitt en stort bedre sjakk-spiller fordet. 

Mr. Lova Lova

NRK-reporteren trives best på jobb når alt går til helvete på direkten og han må formidle hva som skjer på best mulig måte. På den måten blir han utfordret og må i større grad vise hva han kan takle.

– Det er ofte slik at den beste improvisasjonen er den som er planlagt, forklarer han, men presiserer at Mr. Lova Lova -utsagnet under intervjuet med Karjakins fotograf Maria Emelianova under sjakk-VM i New York absolutt ikke var planlagt.

Problemet oppsto da Rolfsrud på direkten skulle uttale russerens navn, som ble til en tungekrøll, og endte i Shaggys Mr. Bombastic tekst-referanse. Klippet gikk viralt.

At videosnutten skulle bli så populær, synes han er veldig hyggelig. Han forklarer at han ikke visste selv hva han sa på det tidspunktet. Reporteren har imidlertid bare fått hyggelige tilbakemeldinger etter tungekrøllen. Også Maria Emelianova tok det fint. 

Språkpris 

I januar ble Rolfsrud tildelt kringkastingssjefens språkpris for 2015. Det forteller han var veldig inspirerende og noe han ble utrolig overrasket over.

40-åringen forklarer at han ofte har en litt annen tilnærming enn andre, og fikk prisen for sin formidlingsevne, ikke fordi han er konge på grammatikk eller bøying av verb.

– Det er kult at de ser at språk kan være det verktøyet det er til formidling, også på TV som er et så visuelt forum, sier han. 

For tiden jobber Rolfsrud mest TV, men NRK Sporten er en tremedial redaksjon, og han har tidligere jobbet mye radio. 

Første juledag reiser han til Qatar. NRK-reporteren skal bruke romjulen på å jobbe med sjakk under VM i lyn- og hurtigsjakk.

Vil formidle 

Rolfsrud sier han har aldri hatt et ønske om å velte en statsråd. Han ble journalist fordi han hadde et større behov for å være en formidler.

Han føler seg privilegert som får jobbe i NRK-Sporten, som han beskriver som en super arbeidsplass. Der får han prøve og feile.

Redaksjonen har sluppet unna de verste kuttene. Han synes det er dumt om redaksjonene som kutter ikke lar journalistene reise ut på tur. Han mener det er ute i felt de gode historiene ligger. Han forstår at det kan være dyrt, spesielt å reise utenlands, men han tror sportsjournalistikken vil lide om det ikke gjøres. 

Rolfsrud forteller at blodbadet rundt i andre redaksjoner gjør han svært ydmyk for å få gjøre det han gjør. 

– Og det skal man aldri glemme, det er viktig å ikke bli lisensarrogant, mener han. 

Powered by Labrador CMS