Ledelsen i Dagbladet sier de har full forståelse for at det kan belastende for mange medarbeidere med både nedbemanning og omorganisering. På bildet sjefredaktør Frode Hansen.

Kilder til Journalisten: Utbredt misnøye i Dagbladet

Ledelsen kommuniserer ikke og er elendige i håndteringen av omorganisering og nedbemanning, mener flere Dagbladet-journalister. 

Publisert

Det er utbredt misnøye med ledelsen blant journalister i Dagbladet. Det bekrefter flere kilder overfor Journalisten. 

Årsaken er det flere ansatte mener er måneder med dårlig kommunikasjon rundt nedbemanning, sluttpakker og omorganisering. Før sommeren kom beskjeden om at Dagbladet skulle kutte rundt 15 årsverk, og sendte ut sluttpakketilbud alle kunne søke på.

Flere Dagbladet-journalister, fra ulike avdelinger i redaksjonen, tar nå bladet fra munnen fordi de mener ledelsen har sluppet altfor billig unna med det de ser som elendig håndtering av kutt og omorganisering.

Sluttpakkene

Da tilbudet om sluttpakker ble varslet før sommeren, gikk ledelsen i Dagbladet hardt ut for å få folk til å søke, forteller mange av Journalistens kilder. Ledelsen la blant annet vekt på at det var et aktivt valg å søke, men også et aktivt valg å bli værende.

De var tydelige på at tiden som kommer vil innebære mer turnusjobbing og en hardere hverdag, sier flere av kildene uavhengig av hverandre.

Noen beskriver tonen fra ledelsen som hard og truende, og beskjeden var at man som journalist nå må finne seg i mer. Journalisten erfarer at flere som forventet å få sluttpakke,  fikk seg en overraskelse da søknadene ikke ble innvilget.

Ingen av kildene Journalisten har snakket med ønsker å stå frem med navn i den krevende situasjonen de forteller om.

– Får ikke vite noe

Ifølge Journalistens kilder har det vært dårlig stemning i redaksjonen og mange frustrerte Dagbladet-journalister den siste tiden. Uavhengig av hverandre peker kildene på mangel på kommunikasjon fra ledelsen om nedbemanning og omorganisering som rot til frustrasjonen.

– Vi får ikke vite noe. De står på allmøter, snakker om tall og fotnoter i årsregnskapet, men det er ikke åpning for å stille spørsmål og ingen fora å ta opp ting i, sier en kilde og fortsetter: 

– Vi er voksne og alle forstår at nedbemanning er kjipt, men det går an å gjøre ting på en måte som ivaretar de ansatte.

At ledelsen skapte et inntrykk av at alle sluttpakkesøknader ville bli innvilget, er noe mange av kildene er enige om. Nå sier imidlertid ledelsen ingenting, sier noen av dem, som ønsker at det anerkjennes at nedbemanningsprosessen var dårlig, og at det anerkjennes at det er journalister på jobb som ikke har det bra.

De fleste kildene sier de forstår behovene for kutt, men at det er mangelen på forklaringer og kommunikasjon som skaper mistillit og misnøye. At folk har det vondt på jobb, og at det er dårlig stemning blir ignorert per nå, ifølge dem.

Dagbladet-journalistene er usikre på om ledelsen er klar over misnøyen og ikke bryr seg, eller om sentimentet i redaksjonen har gått dem hus forbi.

Omorganisering

Kommunikasjonen rundt den pågående omorganiseringen er også et problem, ifølge kildene. Det er mange som berøres. Noen flyttes frivillig, andre flyttes mot sin vilje og noen avdelinger rammes av at de blir færre.

– Men vi får ikke noe svar på hvorfor, sier en kilde.

Håndteringen av omorganiseringen har vært dårlig, det er dårlige begrunnelser for valg som tas, og de som faktisk jobber med journalistikken får ikke innsikt i hvorfor ting skjer, sier kildene. Journalistene sitter med mange spørsmål, men får ingen svar.

– Det er en spesiell stemning, sier en kilde.

Enveiskommunikasjonen er det som irriterer Journalistens kilder mest. Journalistene ønsker svar på hva man vil oppnå journalistisk med omorganiseringen. 

Journalisten har snakket med et tosifret antall Dagbladet-ansatte til denne saken, også ansatte som ikke har kritiske uttalelser å komme med.

– Har løftet til ledelsen

Elisabeth Dalseg, fungerende klubbleder i Dagbladet.

Fungerende leder for NJ-klubben i Dagbladet, Elisabeth Dalseg, sier til Journalisten at klubben har bistått de ansatte som har bedt om det under nedbemanning. Hun forteller at de er kjent med at det ikke er topp stemning i forbindelse med omorganiseringen.

– Men jeg kjenner meg ikke igjen at alle er misfornøyde, selv om jeg skjønner at folk er frustrert. Vi har løftet til ledelsen at det er usikkerhet, at folk trenger mer informasjon, og at det ikke er så god stemning på huset, sier Dalseg.

Hun legger til at det før sommeren var ukentlige informasjonsmøter om nedbemanningen der det var anledning til å stille spørsmål, men at det etter sommeren har vært litt armer og bein, og mye som skulle landes samtidig.

– Det blir alltid uro i slike prosesser, og det er jo ikke ideelt med to slike prosesser parallelt.

Hun forteller at det er planlagt å sette opp et klubbmøte når klubbleder Kjetil Kjær Andersland er tilbake.

– Full forståelse 

Jan Thomas Holmlund, stabsredaktør i Dagbladet.

 Stabsredaktør i Dagbladet, Jan Thomas Holmlundsier til Journalisten at de har full forståelse for at det kan være belastende for mange av medarbeiderne deres å være i en situasjon med både en nedbemanning og en omorganisering.

– Samtidig som de setter dagsorden og bidrar med svært godt innhold i et hektisk og krevende nyhetsbilde. Personlig er jeg imponert over hvor sterkt og støtt redaksjonen har stått gjennom disse prosessene, sier Holmlund og fortsetter: 

– Ledelsen i Dagbladet har hele tida hatt som mål å gi god informasjon og være tilgjengelige i forbindelse med både omorganiseringen og nedbemanningen. Vi har også hatt redaksjonsklubben med gjennom hele prosessen.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS