Nyhetsredaktør Mads A. Andersen forklarer om Dagbladets valg av identifisering av fornærmede i en alvorlig straffesak.

Identifiserer offer i kidnappingssak

– Har i flere tiår vært en offentlig kjent person med koblinger til Oslos underverden, forklarer Dagbladets nyhetsredaktør.

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Tre menn er pågrepet og siktet for grov frihetsberøvelse av en mann i 50-årene, omtalte NRK og flere andre medier fredag formiddag, da uten identifisering av noen involverte.

Få timer senere gikk Dagbladet lengre i dekningen. Fredag ettermiddag var avisa først blant de store mediene til å identifisere den fornærmede i straffesaken. Avisa opplyser at de har flere uavhengige kilder på offerets identitet.

Fredag ettermiddag har også Nettavisen identifisert mannen.

– Vurderingen bak identifiseringen er at det ikke er en privatsak å bli utsatt for kriminalitet av dette kaliberet, iallfall ikke når man har vært ut og inn av rettssalene i en rekke spektakulære krimsaker de siste tjue årene, sier nyhetsredaktør Mads A. Andersen om publiseringen.

Mannen har blitt mye omtalt, og navngitt, i forbindelse med flere ulike krimsaker de siste årene.

Den aktuelle saken fremstår også som en svært alvorlig kriminalsak, påpeker nyhetsredaktøren.

– Det er ikke dagligdags i Norge at folk blir bortført og mishandlet på den måten som blir beskrevet her. Han har selv anmeldt forholdet, og har som sagt i flere tiår vært en sentral og offentlig kjent person med koblinger til Oslos underverden, sier Andersen.

– Var dette en spesielt krevende vurdering?

– Alle saker der vi er nødt til å gjøre vurderinger rundt identifisering er tildels krevende, og vi tar dem alle på dypt alvor. Vi tar den tiden vi trenger for å gjøre en fornuftig vurdering. Sånn sett skiller ikke dette seg fra andre ting vi står i stadig vekk, avslutter Andersen.

Vær varsom-plakatens punkt 4.7 maner til varsomhet ved identifisering i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold:

«Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov», står det blant annet i punktet, og videre:

«Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans for de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.»

Powered by Labrador CMS