ABC Nyheter rett til topps på verstinglisten

ABC Nyheter gikk som nykommer rett inn på sjetteplass på NJs lønnsstatistikk, men også helt til topps på likestillingsindeksen, den såkalte verstinglisten.

Publisert Sist oppdatert

Med 520.258 kroner i gjennomsnittlig årslønn for de 12 ansatte som omfattes av NJs lønnsstatistikk, gikk ABC Nyheter rett inn på en meget bekvem sjetteplass på årets liste. ABC Nyheter er ny på statistikken i år, og ligger pent i toppen etter gode lønnsbetalere som Dagens Nyheter, TV 2, VG, Stavanger Aftenblad og Aftenposten.

Foran etablerte verstinger

NJs likestillingsindeks gikk ABC Nyheter imidlertid helt til topps, og det er verken ledelse eller ansatte spesielt fornøyd med. Likestillingsindeksen, eller verstinglisten, sammenligner hver enkelt persons fastlønn med gjennomsnittet på vedkommendes lønnstrinn. En indeks på 100 innebærer at menn og kvinner tjener like mye. Et tall høyere enn 100 betyr at menn tjener mer enn kvinner. Tilsvarende tjener kvinner mer om indeksen er under 100.

Og ABC Nyheter ender på 140, godt foran etablerte verstinger som Dagens Næringsliv, Teknisk Ukeblad og Budstikka.

Uff da

– Uff da, sier administrerende direktør og utgiver Espen Udland, når han foreholdes bedriftens lønnspolitikk.

Han forsikrer at det ikke er en bevisst policy som ligger bak, men peker på at ABC Nyheter er en fersk redaksjon med mange menn med mye ansiennitet i ledende stillinger.

– Vi er opptatt av å rekruttere gode medarbeidere og skal derfor gi gode betingelser, men vi er en ny og fersk redaksjon. Dette skal vi gjøre noe med. Kom igjen neste år, er oppfordringen fra Udland.

Ingen god listetopp

Og klubbleder Hanne Løvik Kirkenes er lite begeistret for redaksjonens topplassering.

– Dette er ingen god statistikk å toppe, men vi har ikke hatt lokale forhandlinger ennå. Dette skal vi gjøre noe med.

– Hva er målet framover?

– Målet er helt klart at vi skal krabbe nedover på denne listen. Vi skal absolutt komme oss vekk fra denne topplasseringen neste år, sier Løvik Kirkenes.

Damene på topp i Hadeland

I den motsatte enden av verstinglisten, altså der kvinner tjener bedre enn menn, er det avisen Hadeland som kommer best ut. Også Mastiff Nyheter, P4, TV 2 og Harstad Tidende ligger meget godt an med kvinnelønninger i gjennomsnitt mellom ti og tjue prosent over menn.

Likestillingsindeksen viser også at det er to aviser som ikke bare praktiserer likelønn i teorien, men også i praksis. Både Rogalands Avis og Klassekampen kommer ut nøyaktig på 100 og dermed helt lik lønn mellom kvinner og menn.