Dødsdømt afghansk journaliststudent til sykehus

Ankesaken til den dødsdømte journaliststudenten trekker ut, men noe annet enn positivt domsutfall bør få konsekvenser for Norges Afghanistan-engasjement, mener NJs nestleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En afghansk ankedomstol sendte søndag en journaliststudent, som er dømt til døden for blasfemi, til sykehus for å etterprøve den dømtes utsagn om at han tilsto som følge av tortur i fengselet, melder AP.

Anke trekker ut

Det gjør at ankesaken til den 23-årige journaliststudenten Sayed Pervez Kambakhsh, som ble dømt til døden for å ha lastet ned og distribuert en artikkel som beskrev islam som kvinnefiendtlig, trekker ut. Hvis dødsdommen opprettholdes, må Norge trekke seg ut av Afghanistan, mener nestleder i Norsk Journalistlag, Kjetil Haanes.

Han framholdt at journalistlaget sammen med Internasjonal P.E.N. har gjort mye, både finansielt og diplomatisk, for å hjelpe Kambakhsh.

Norskstøttet rettssystem

– Dagens president, Hamid Karzai, er norskstøttet, og Norge har brukt masse ressurser på å hjelpe Afghanistan med å bygge opp rettssystemet. Hvis de bruker dette rettssystemet til å ta livet av Kambakhsh, kan vi rett og slett ikke være der lenger, det er moralsk uforsvarlig, sa Haanes.

Under en debatt i Oslo fredag ga også den afghanske P.E.N.- lederen, Waheed Warasta, uttrykk for stor bekymring i forhold til Kambakhsh-saken:

– Under de tiltalepunktene Kambakhsh er dømt for i dag, kan enhver, inkludert meg selv, bli dømt til tilsvarende straffer, bare ved å ha hatt tilgang til internett og lastet ned ting. Jeg kunne for eksempel ha lastet ned noe av Salman Rushdie og gitt det til en venn eller familie og være i konflikt med loven, hevdet Warasta.

Powered by Labrador CMS