Nyhetsbyrået AFP har sett seg lei av stofftyveri.
Nyhetsbyrået AFP har sett seg lei av stofftyveri.

AFP aksjonerer mot kopistene

Det franske nyhetsbyrået AFP vil nå forlange betaling av nettsteder som ulovlig kopierer stoffet deres.

Publisert Sist oppdatert

En av lederne for AFPs tyske byrå, Timo Peters, sier til avisen Frankfurter Rundschau at «tusener» ulike nettsteder og bloggere nå får brev fra firmaets advokater om ulovlig bruk av byråstoff på nettstedene. Nettstedene blir oppfordret til å undertegne en erklæring om at de i framtiden forplikter seg til ikke å bruke AFP-stoff de ikke har betalt for og at de i motsatt fall erkjenner AFPs rett til å kreve betaling.

Problem i Norge før

I Norge var tilsvarende ulovlig kopiering et problem for noen år siden.

– I dag vil jeg si at dette er et lite problem i Norge. Vi har veldig god oversikt, og alle de store nettstedene er veldig ordentlige og dessuten NTB-kunder, sier Pål Bjerketvedt, administrerende direktør i NTB.

Stor opphavsrettbevissthet

Han legger til at de i NTB er veldig oppmerksom på problemstillingen, men at det er en sterk bevissthet i forhold til opphavsrett blant norske mediefolk.

Timo Peters i AFP sier til Frankfurter Rundschau at de i årevis har registrert at meldinger og stoff fra AFP som offentliggjøres helt lovlig på nettsteder til AFP-kunder, i neste omgang blir kopiert av nettsteder som ikke er kunder hos AFP. Dette vil de nå ha slutt på.

Bruker Textguard

AFP samarbeider med et rettighetsfirma i Hamburg, Textguard, som har spesialisert seg på å spore opp brudd på opphavsrettsbestemmelsene. Textguard bruker blant annet søk på lengre setninger og avsnitt som gjør det mulig å fastslå kopiering med stor sikkerhet.

Timo Peters sier til avisen at de i denne omgang ikke legger ved regning i alle tilfeller av brudd på opphavsretten, men alle får nå et brev, der de gjøres oppmerksom på reglene for å bruke andres stoff.