Aftenposten-tegner kritiserer egen avis

Aftenposten har valgt å ikke publisere Muhammed-tegningen. Det mener avistegner Inge Grødum er feigt, og synliggjør sin holdning i egen avis.

Publisert Sist oppdatert

På toppen av en flaggstanghøy spisset blyant, klamrer en tegner seg fast med sin tegneblokk. Langt under ham marsjerer militante islamister og norske redaktører i fellesskap rundt blyantstangen. Men mens islamistene rasler med sverd og gevær, rusler redaktørene rundt med «Vær varsom»-plakater som de peker på.

Og fra sin utsatte posisjon på toppen av blyanten, får den stakkars tegneren anledning til å gjøre sine refleksjoner: «Men danskene…De har bjælder på!»

Burde støttet danskene

– Langt klarere kan det kanskje ikke sies, Inge Grødum? Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn en kritikk av norske redaktørers uvilje mot å publisere Muhammed-tegningen?

– Ja, akkurat i dette tilfellet mener jeg bestemt at man burde publisert tegningen. Hele verden kjenner etter hvert til Westergaards Muhammed-tegning, og dagens situasjon er initiert av militante muslimer med drapsplaner mot den danske tegneren. All den tid danske aviser støttet Westergaard ved å gjengi tegningen, mener jeg derfor også norske aviser burde gjort det, svarer Inge Grødum.

Han syns den norske holdningen til å forsvare ytringsfriheten blir vel vag, som å «ha litt mot, men heller ikke mer».

– Det blir som å gå opp på timeter’n på stupebrettet for å vise at man har mot, men så tør man likevel ikke hoppe. Man velger i stedet å gå ned igjen.

Aldri i tvil

En som har valgt «å gå ned igjen» er Grødums egen redaktør, Hans Erik Matre. Han bekrefter at Grødum viste ham sin kommentartegning på forhånd, men er kontant på at han aldri hadde noen betenkeligheter med å sette den på trykk.

– Overhodet ikke. Det var aldri noen aktuell problemstilling. Grødums tegning er en flott ytring med snert og satire, akkurat slik en tegner skal ha. Dette er en kommentar til en aktuell situasjon, så blir det opp til den som ser tegningen å fortolke den, sier Hans Erik Matre.

Powered by Labrador CMS