Den norske frilansfotografen Nora Savosnick er i Kyiv og mener det er makt i antall internasjonale journalister i den ukrainske hovedstaden.

Hun er en av få norske pressefolk i Kyiv: – Kan ikke la overgriperen ta kontroll over narrativet

Nora Savosnick om hvorfor det er viktig med mange internasjonale journalister i Kyiv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den norske frilansfotografen Nora Savosnick er på oppdrag i Kyiv for svenske Aftonbladet. Hun og journalist Emilie Svensson ankom den ukrainske hovedstaden mandag. Savosnick var også i Kyiv rett før invasjonen.

– Det er veldig spesielt å gå rundt i gatene nå. Det er ikke mange mennesker her, og som i alle andre konflikter prøver folk å ha hverdagslige liv. Jeg drakk en kopp kakao på en kafé i sentrum i dag, men samtidig hører vi trykklyder fra bomber og i går kjente vi at sengene ristet, sier Savosnick til Journalisten.

Hun har nettopp kommet tilbake fra et oppdrag ved et boligfelt rundt fem kilometer fra Kyiv sentrum. Der møtte hun beboere som tidlig samme morgen hadde våknet av at bomber falt midt i boligfeltet.

Få norske til stede

Savosnick forteller at det befinner seg ganske mange internasjonale journalister der hun bor. På spørsmål om hun synes det er rart at ikke norske medier har folk i Kyiv, svarer hun at man selvsagt må ta stilling til sikkerhet og at man ikke kan sende folk uten ressurser til å støtte dem. Men det er viktig at det er internasjonale journalister til stede for å dokumentere det som skjer, sier Savosnick til Journalisten onsdag.

Torsdag kveld rapporterte for øvrig NRKs team fra den ukrainske hovedstaden.

Onsdag møtte Savosnick Oleksandr Synko, som hadde blitt vekket samme dag av en eksplosjon rett utenfor huset sitt.

– Det er makt i antall. Vi må vise at journalistikk står sterkt og at vi kommer til å fortelle om det som skjer. Vi blir ikke skremt av russerne, som virker å ha journalister som mål. Man har et samfunnsansvar og det er mer troverdig for nordmenn om det er nordmenn som er her. Det gir nærhet til konflikten, sier hun.

Som Journalisten har omtalt tidligere har også dokumentarist Anders Hammer og fotograf André Liohn vært i Kyiv over tid de siste ukene.

Journalist-lister

Savosnick sier hun er evig takknemlig for den ukrainske gjestfriheten, som hun mener er helt utrolig. Vanlige folk er veldig åpne og gir ettertrykkelig uttrykk for at de ønsker journalister i Ukraina, forteller hun.

– De sier tusen takk for arbeidet vi gjør, og selv om veldig mange har flyktet er det folk som vil bli. Det er her de har livene sine, vennene og familien sin. De tror på den ukrainske hæren. De tror på seier, sier hun.

Krigen har satt sitt preg på Kyiv og områdene utenfor byen.

Mange ukrainere har familie i Russland, og ifølge Savosnick tror ofte ikke de russiske familiemedlemmene på informasjonen de får fra slektninger i Ukraina.

– Det er en krig om informasjon som er kjempeviktig. I Mariupol er det ingen journalister nå. Der er det for livsfarlig og de har journalister på lister. Det er det skremmende med taktikken til Russland, sier hun.

Dermed er det fryktelig viktig å ha internasjonal presse på plass, mener Savosnick.

– Vi kan ikke la overgriperen ta kontroll over det visuelle narrativet og historiefortellingen. Det er livsfarlig. Det har totalitære regimer gjort før. Fra Auschwitz fantes det bare fire fotografier som var tatt av andre enn nazistene selv, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS