Redaksjonen

Journalisten har samlet artiklene om medienes dekning av terrorangrepet på Norge. Her finner du sakene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det du finner i denne artikkelen er en oppsamling av samtlige artikler Journalisten har skrevet om medienes rolle. Trykk på tittelen for å lese mer enn utdraget som presenteres på denne siden.

23.07.2011: Skremmende hat

Helge Øgrim kommenterer ytringene på Document.no og Anders Behring bredviks rolle på nettstedet.

“Document.no er et innvandringsfiendtlig forum som etter hvert har utviklet seg til et arnested for galopperende muslimfrykt, dystopiske forestillinger om sivilisasjonens og frihetens undergang og politiske vrangforestillinger om hvordan politikere og medier sammensverger seg for å gjøre dette mulig.”

23.07.2011: – Ikke politisk ekstrem

Anders Behring Breivik debatterte flittig på Document.no, men var aldri voldsforherligende, hevder redaktør Hans Rustad.

Det er mange høyreekstreme som prøver å få innpass på Document.no, med stor aggresjon mot jøder og muslimer. Slik var ikke Behring Breivik. Han uttrykte seg aldri vulgært eller uhøvisk, men ga inntrykk av å være en belest person som var opptatt av politisk ideologi. Han var åpenbart spesiell, men det var ingenting i det han skrev som fikk noen varselklokker til å ringe, sier Hans Rustad.

23.07.2011: TVNorge stengte kanaler

Etter bombeangrepet på regjeringskvartalet og drapene på Utøya fredag, valgte TVNorges ledelse å endre sendeskjema og stenge sine kanaler. I stedet kontaktet de konkurrentene for å få videresende deres nyheter.

– TV 2 sa nei, mens vi fikk et klart ja fra NRK. Dermed fulgte vi NRKs sendinger i flere timer til og med Dagsrevyen. Da programmerte vi inn filmer i sendeskjema, sier kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen.

26.07.2011: Mediene publiserte rykter

Mye feilaktig informasjon om terrorhendelsene.

– Vi har hatt noen feilaktige opplysninger, men jeg har stor forståelse for at både politi, vitner og medier kan misforstå et situasjonsbilde i så hektiske timer vi har opplevd med denne saken. Så vidt jeg vet har vi rettet opp mulige feil straks korrekt informasjon er kommet, kommenterer fungerende kringkastingssjef Per Arne Kalbakk i NRK.

26.07.2011: «Det vanskeligste jeg har opplevd i mitt liv som journalist»

Kadafi Zaman har dekket jordskjelv, tsunami og attentat. Men massakren på Utøya er det vanskeligste han har opplevd som journalist.

– Når det er så tett på i eget land er det noe helt ubeskrivelig. Det er grusomt med de mange unge som brutalt har blitt drept. Dette er helt umenneskelig.

26.07.2011: Respektfull mediedekning

BLOGG: Siden de grusomme hendelsene i Oslo og på Utøya skjedde på fredag, har mediene rapportert med en intensitet og et omfang som ikke ligner noen annen norsk mediedekning i nyere tid.

Den mediedekningen vi ser er preget av respekt, omtanke og gjennomtenkte beslutninger, skriver Kristina Nilsen.

27.07.2011: Lagde avis rundt stuebordet

Dagsavisens lokaler var blant redaksjonene i Oslo sentrum som ble rammet av bombeattentatet mot regjeringskvartalet. Det førte til at sjefredaktør Arne Strand åpnet hjemmet sitt og avisen ble laget rundt hans stuebord.

– Vi måtte improvisere og det var jo ikke så mange minuttene å gå. Derfor ble det til at journalistene satt hjemme hos meg og jobbet, sier Strand.

28.07.2011: Skal undersøke terrordekningen

Faginstitutt skal studere medienes dilemmaer i dekningen av 22. juli 2011.

– Vi skal ha både et positivt og kritisk blikk. Vi bør også se på spørsmål som hvordan sosiale medier har virket inn og at mange av de som har jobbet i redaksjonene har vært sommervikarer, sier IJ-leder Frode Rekve.

28.07.2011: – Et påtatt smil

Aftenposten-fotograf Jon-Are Berg-Jacobsen tok det kjente bildet av Anders Behring Breivik etter fengslingsmøtet.

– Han hadde et påtatt smil. Det ser ut som en veldig usikker person som innser at han har tapt, sier fotografen på spørsmål om den terrorsiktedes ansiktsuttrykk.

29.07.2011: Dilemmaet med å identifisere

Hamar Arbeiderblad har merket hvor vanskelig det er å navngi Utøya-ofre. Da det smalt i regjeringskvartalet, sendte nyhetsredaktør Gry Hege Haug til to journalister til Oslo.

Da dramaet senere utspant seg på Utøya fikk avisen raskt en oversikt over leirdeltakere fra distriktet. Men det var først da det ble holdt minnemarkering for Mohamed Abdi Farah at avisen mente det var riktig å identifisere.

– Da hadde vi først snakket med den dreptes bror, som også var på Utøya. Med bakgrunn i at vi hadde vært i kontakt med den dreptes nære familie først, valgte vi å gå ut med navnet etter minnemarkeringen lørdag kveld.

30.07.2011: Medier, mangfold og sorg

BLOGG: Det gikk gjennom marg og bein. Jeg kom meg bort til TV-en for å sjekke. En muslim sang sårt og sterkt på Nyhetskanalen. Det var gått en uke siden terroren. Statsministeren var på besøk i en moské. For meg hadde angrepet på Norges mangfold endelig fått et annerledes medieuttrykk, en sørgesang fra en minoritet som også var blitt rammet, skriver Jens Brun Pedersen.

 02.08.2011: Uenig i bildekritikk

Mens den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp mener bildet av en smilende massemorder på vei fra tingretten ikke burde vært brukt, avviser medieforsker Jens Barland kritikken.

For mens Ranstorp mener bildet er som å vri kniven i sårene til ofrene, mener Barland noe helt annet.

– Det er bra at han ble eksponert offentlig. Dette er ekte journalistiske bilder som relevante for situasjonen. Ansiktsuttrykket hans er underordnet, sier Barland.

02.08.2011: Snur aviser i protest

Norske butikker og kiosker vil ikke se aviser med bilde av Anders Behring Breivik på forsiden.

– Profesjonelle butikker må være sitt ansvar bevisst. Denne måten å stoppe distribusjonen av legitime og viktige aviser i denne spesielle fasen av landets historie er ganske grovt, sier Dagbladets sjefredaktør Lars Helle.

02.08.2011: Inn i det ukjente

BLOGG: De har ikke manglet en talerstol, de har manglet at vi tok dem alvorlig, skriver Maren Sæbø.

03.08.2011: Stor etterspørsel etter nyheter

Leserne har strømmet til nettavisene de ni første dagene etter terrorangrepene 22. juli. Det viser besøkstall fra TNS Gallups topplister.

– Befolkningen viser en voldsom interesse for saken. Det er et nasjonalt traume der befolkningen leter etter svar, sier Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord.

04.08.2011: Journalist reiste til Utøya

Bare noen timer etter massakren på AUF-leiren forsøkte journalist fra svenske Expressen å ta seg ut til øya, men ble stoppet av politiet.

 – Etter samråd med vår nyhetsledelse reiste reporteren ut til Utøya uten å trosse noen avsperringer. Der ble reporteren møtt av politi, avvist og reiste tilbake, sier ansvarlig utgiver Per-Anders Broberg i Expressen til Resume.

05.08.2011: – Oppsiktsvekkende av Kokkvold

Redaksjonssjef reagerer på generalsekretær Per Edgar Kokkvolds uttalelse om at situasjonen Norge befant seg i gjorde at man la Vær varsom-plakaten til side.

– Jeg er overrasket over at Per Edgar Kokkvold, som skal være Vær Varsom-plakatens fremste forsvarer sier dette. Det er oppsiktsvekkende å si at vi kan sette VVP til side nettopp i en situasjon hvor vi trenger regler å forholde oss til, sier redaksjonssjef Tove Gravdal i Morgenbladets samfunnsredaksjon.

 08.08.2011: 12 PFU-klager på terrordekning

VG, Dagbladet og TV 2 får flest klager.

– Noen av klagene handler om bildebruk av siktede og om de mediene omtalte som savnet før politiet bekreftet navn på drepte, sier Ingrid Synnøve Torp i PFU-sekretariatet.

08.08.2011: – CNN-klasse på norske medier

SVTs USA-korrespondent Stefan Åsberg mener at medieovervåkingen av terroranslaget var i verdensklasse, og selv om han ikke kjenner til hvordan de norske journalistene arbeidet, opplevde han at de håndterte arbeidet respektfullt.

– Ut fra det jeg har sett, så har mine kolleger håndtert dette så godt som det lar seg gjøre, men å forsøke å ta seg ut til øya mens etterforskningen pågår, det er å gå for langt!

10.08.2011: – Dette er nytt for presseetikken

(LESERKOMMENTAR) Vær varsom-plakaten og uttalelser fra PFU er veiledende, skriver Gunnar Bodahl-Johansen.

15.08.2011: Omdal: – Unødig provoserende

Verken politiet eller den terrorsiktede var klar over at pressen tok bilder av rekonstruksjonen på Utøya. Mediekommentator Sven Egil Omdal gir VG prinsipiell støtte i publisere bildene, men opplever samtidig at bildene hvor massemorderen inntar skytestilling som unødig provoserende.

Forsvarer Geir Lippestad sier han gjerne skulle sett at andre bilder ble brukt, mens politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby erkjenner at politiet ikke var klar over at de ble fotografert.

16.08.2011: Mistroen til pressen

BLOGG: VG har fått mye pepper for sin dekning av rekonstruksjonen på Utøya. Sjefredaktør Torry Pedersen har begrunnet avisens valg, men mange lesere avviser hans begrunnelse som bortforklaringer, skriver Terje Angelshaug.

17.08.2011: – Dette er kreativt

Svenske Expressen fikk ikke kjøpe VGs bilder fra rekonstruksjonen. Dermed lagde de heller egne grafiske fremstillinger av rekonstruksjonen.

God journalistikk sier VG-ledelsen som opplever løsningen som kreativ.

17.08.2011: Mange medier stjeler VGs Utøya-bilder

Etablerte store mediebedrifter i USA, Italia, Russland og England har brukt VGs bilder fra rekonstruksjonen på Utøya uten tillatelse. På lista err navn som The Daily Mail, The Daily Telegraph og CNN.

– Men CNN har ryddet opp og beklaget, sier redaktør Espen Egil Hansen.

 17.08.2011: Huitfeldt utsetter medieansvar

Terrorangrepet 22. juli har fått kulturdepartementet til å utsette innspillsfristen i medieansvarsbehandlingen til 1. januar 2012.

– Det er lurt å bruke tid på disse problemstillingene, som handler om hvor man skal plassere redaktøransvaret for brukergenerert innhold. Det er noe vi etterlyser svar på, og som vi mener utvalget ikke har svart på, sier NJ-leder Elin Floberghagen.

18.08.2011: TV 2 gransker seg selv

TV 2 har satt ned tre grupper som skal vurdere kanalens dekning etter terrorattentatet. Etikken, den journalistiske kvaliteten og TV 2 som arbeidsgiver i en krisesituasjon skal vurderes.

– Rapportene vi skal utarbeide, skal være et arbeid som kan hjelpe oss å lære for fremtiden. For vi har sikkert også gjort feil i vår dekning. Feil vi ikke skal gjenta, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

19.08.2011: Utøyaklager nær doblet

PFU mottar knapt klager på annet enn medienes dekning av terroranslaget.

19.08.2011: SVT økte kraftig terrorhelgen

Men programdirektøren mener kanalen kunne vært mer på hugget i sin dekning enn de var. Den svenske lisenskringkastingen benyttet NRKs sendinger, men programdirektør Jan Axelsson mener de burde hatt flere ekstrasendinger.

19.08.2011: Tabloidenes selvskudd?

BLOGG: Det virker som om tabloidenes dekning av Utøya-tragedien er i ferd med å gi dem et alvorlig selvskudd, skriver Jan Erik Fåne.

 24.08.2011: Utøya-overlevende klager på VG-bilder

Magnus Håkonsen ble beskutt av Anders Behring Breivik på Utøya, nå reagerer på at VG publiserer bilder hvor gjerningsmannen poserer med skytegrep.

26.08.2011: Glad for å starte skolehverdagen

Journaliststudent Hildegunn Fallang overlevde massakren på Utøya. hun reagerer på medienes jakt etter mulige politifeil.

– Det er en del av pres­sens rol­le å et­ter­gå sy­ste­mer og bi­dra til gode ru­ti­ner. Men nå har det blitt alt­for mye spe­ku­la­sjo­ner om alt po­li­ti­et skul­le og bur­de gjort. Husk at det­te var en helt eks­trem si­tua­sjon, som in­gen kun­ne være for­be­redt på. Det er vel­dig lett å være et­ter­på­klok og kri­ti­se­re, sier Fal­lang.

27.08.2011: Kynisme

(LEDER): Journalistene bør ta større ansvar for etikken, skriver Helge Øgrim.

29.08.2011: – Det blir for mange spekulasjoner

Magnus Håkonsen overlevde Utøya. Han klaget inn VG etter at avisen publiserte bilder av Anders Behring Breivik fra rekonstruksjonen.

Håkonsen mener som andre overlevende at det blir for mange spekulasjoner om hva politiet kunne gjort annerledes, og om det ville reddet flere liv.

05.09.2011: Fraråder Breivik-intervju

Per Edgar Kokkvold mener at folk må være idioter dersom de ikke ser at et intervju med Anders Behring Breivik før rettssaken vil være en ekstrem belastning for de pårørende.

– Hensynet til dem bør gå foran informasjonsansvaret i dette tilfellet. Vi har ingen plikt til å formidle hva han mener.

05.09.2011: Snever journalistikk må vike

BLOGG: Det er visst i ferd med å danne seg kø av medier som ønsker å intervjue monsteret og massemorderen ABB. Jeg spør meg selv hvor lang hukommelse disse mediene har? Hvor mye respekt fortjener de som døde den 22. juli? Skriver Terje Angelshaug.

07.09.2011: Det såkalte manifestet

LESERKOMMENTAR: Odd Raaum tar oppgjør med journalisters bruk av etiketten “det såkalte manifestet” på Behring Breiviks dokument.

08.09.2011: Godkjent terrordekning

Åtte av ti mener pressen har gjort en god jobb etter terrorangrepene. Samtidig må avisene, og da særlig VG og Dagbladet, tåle å bli stemplet for å ha vært for sensasjonspreget, viser en undersøkelse gjennomført for Mediebedriftenes Landsforening.

08.09.2011: Innrømmer enkelte feil

– Jeg antar mange redaksjoner rundt om vil evaluere sin dekning. Det er viktig. Det er ikke nok at folk kan klage, man kan ikke forvente at pårørende skal holde i den etiske debatten. En mor som har mistet et barn kan ikke holdes ansvarlig for den. Slik åpnet kulturminister Anniken Huitfeldt medienes selvransakende debatt om deres terrordekning under Mediebedriftenes Landsforenings årsmøte.

Flere mediebedrifter er allerede i gang med å evaluere sin dekning, deriblant NRK, VG og TV 2.

08.09.2011: Gikk gjennom bilde for bilde

NRK tar enn så lenge ikke selvkritikk på bruken av helikopter over Utøya mens massemorder Anders Behring Breivik var der.

– Vi tar ikke selvkritikk på det, men dersom det skulle komme vitner og si at det faktisk var slik at helikopteret påvirket utkommet, så endrer det situasjonen, sier kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas.

13.09.2011: Medienes mørke svik

BLOGG: Pressens oppførsel etter 22. juli viser en oppsiktsvekkende mangel på respekt for ofre, pårørende og en nasjonal anstendighet. Profitt og egeninteresse råder grunnen, skriver Anlov Mathiesen.

15.09.2011: 130 journalister ville følge fengslingsmøtet

Blant disse er 33 utenlandske redaksjoner representert. Bare NRK hadde søkt om å få ha 13 medarbeidere i Oslo tinghus under fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik.

Selve rettsmøtet endte bak lukkede dører uten at journalistene fikk være til stede.

20.09.2011: Ga bort terrorbilder

ABC Nyheter fikk til skupet og fikk tak på overvåkingsbildene med Anders Behring Breivik som forlater regjeringskvartalet etter å parkert bilen med bomben.

Ifølge redaktør Tor Strand var det ikke snakk om å tjene penger på bildene.

23.09.2011: AUF-ere angrer på Utøya-intervjuer

Ifølge AUF-leder Eskil Pedersen er det mange ting i mediene medlemmene i organisasjonen reagerer på. Som bildepresentasjon, og intervjuene 22. juli og dagene etter. Disse intervjuene angrer AUF-erne på i dag.

– Folk har kan­skje vært i sjokk­til­stand i gan­ske lang tid. Der og da gikk det greit, men de var ikke seg selv og ser det nå i et­ter­kant. De fø­ler at de ikke var til ste­de som de van­lig­vis vil­le vært.

23.09.2011: Uenige om Breivik-intervju

Norske redaktører og journalister er ikke samkjørte på om de vil intervjue Anders Behring Breivik.

– Om, når og hvordan intervjuet skal publiseres er imidlertid et annet spørsmål. For Finnmarken vil det neppe være aktuelt å intervjue ABB. Jeg har imidlertid forståelse for at andre medier ønsker å intervjue ham på et senere tidspunkt, sier sjefredaktør Kari Karstensen i Finnmarken.


Da hadde vi først snakket med den dreptes bror, som også var på Utøya. Med bakgrunn i at vi hadde vært i kontakt med den dreptes nære familie først, valgte vi å gå ut med navnet etter minnemarkeringen lørdag kveld.

 

Powered by Labrador CMS