Ukrainske Julija Pajevska foran et speil med kamera på hodet, inne på militærsykehus i Mariupol.

Krigen i Ukraina

Minnekortet ble gjemt i en tampong og smuglet ut av AP-journalister. Nå publiseres bildene fra innsiden av Mariupol

Kvinnen bak bildene er nå i russisk fangenskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De unike bildene produsert av den ukrainske sanitetssoldaten Julija Pajevska fra innsiden av Mariupol har hatt en lang vei til offentligheten.

I flere uker tidlig i den russiske invasjonen av Ukraina filmet Pajevska med et kamera festet på kroppen, og dokumenterte militærsykehusets innsats for å redde både ukrainske og russiske soldater.

256 gigabyte med video ble lagret på et minnekort, gjemt i en tampong og til slutt smuglet ut av landet med en av de to siste journalistene som forlot Mariupol. Journalistene skal ha passert 15 russiske sjekkpunkter med minnekortet.

Videofilene viser pågangen av sårede mennesker, og også personlige øyeblikk som at Pajevska bryter sammen i gråt etter at en ung gutt dør på operasjonsbordet.

Pajevska har dokumentert behandling av både sårede sivile og soldater fra både Russland og Ukraina.

Siden 16. mars har Pajevska selv vært i russisk fangenskap, skriver AP. Russiske myndigheter har nektet for dette.

Pajevska var fra før en berømt skikkelse i Ukraina, kjent under tilnavnet Taira. I flere år har hun drevet opplæring av frivillige sanitetsstyrker i Donbas-regionen.

Kameraet skal hun ha fått i 2021 for å filme til en Netflix-dokumentar om «inspirerende personligheter» knyttet til initiativet Invictus Games. I stedet ble det brukt til å dokumentere krigen som brøt ut kort tid etter.

Mariupol, sørøst i Ukraina, er nå en totalruinert by under russisk kontroll.

Powered by Labrador CMS