BT fikk terningkast 4 av Bergo

I god kollegial ånd ga sjefredaktør Olav Terje Bergo og nyhetsleder Per Lindberg i Bergensavisen terningkast 4 til Bergens Tidendes nye tabloidutgave.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Terningkast fire for debuten er kanskje litt for raust. En slapp førsteside trekker kraftig ned og hører til lenger nede på skalaen, mener de to BA-kollegene.

Men det er mye godt stoff og mer enn halvparten av de 60+60 sidene, pluss det 48 siders magasinet, er annonser, mener de.

– Leveregel nummer én for tabloidaviser er en klar presentasjon på førstesiden av det hele byen bør snakke om. Der valgte BT og vi samme sak i dag; nattelivet på byen. Men så må saken følges opp inne i avisen. Fabelfuglene var greie nok. Men festen og folkelivet har BT ikke fått med seg, er Bergo/Lindbergs dom.

Tabloidveteranene mener at BT er litt famlende i sin tabloide tilnærming. Gode saker skusles bort og man får ikke fram humoristiske poenger. De mener også at tre sider utenriks er for dårlig i en 120 siders avis, og sporten kunne vært sprekere.

– Dobbeltsiden om helikopterulykken på Voss blir presentert så godt at den kunne ha stått i BA. Men nyheten er allerede presentert dagen før, i BA og i flere nettaviser.

Ba leserne komme med synspunkter

Adresseavisen inviterte leserne til å komme med synspunkter og ikke minst, terningkast. Er man tabloid, så er man tabloid. 115 brukere ga i gjennomsnitt terningkast 5.

Og synspunktene var mange:

– Dette har jeg ventet på så lenge!!!! Fortsett slik! mente Marit Rønholt.

– Jeg synes den nye avisa virker rotete. Det hadde vært bedre å samle annonser i en egen del for dem som er interessert i det, istedenfor å blande annonser med selve nyhetene, mener Trine Sørum.

Men gjengangeren var positiv, selv om det var usannsynlig mange klager på for mange annonser. Timmy er en av dem:

– Har alltid irritert meg over Adressas format. Nå trenger man ikke lenger stuegolvet for å lese avisa. Det eneste som ikke er bra, er all reklamen. Det er nå EN ENESTE grunn til at jeg ikke abonnerer på Adressa, og det er all den forbanna reklamen som følger med på kjøpet. Med så mye reklame som det er i Adressa, burde avisa vært en gratisavis. Vi betaler ikke for reklame, men for å slippe reklame

Njørn en annen:

– Greit nok, men er det ikke mulig å få et ekstra bilag der ALL (!) reklame er samlet? Da kan vi bare nappe ut dette og kaste det. Jeg savner en avis for dem som HAR et sted å bo, som HAR mobiltelefon, som HAR kjøleskap osv. osv….

Bytter journalistene også format?

En av leserne lurer på om også journalistene skifter format. Han mener tydeligvis at det trengs, hvis vi har forstått ham riktig:

– Håpe at nyitt avisfårmat endre’ fårmate’ på sjornnalistain å? Et lite hakk stø’r kanskje? Kårr me’ å få me’ nåi’n nyainsa? E’ f.eks litt masåt’ å stadig vækk hør kårr dåle’ lærarain ha vårte - einaste arbeidstakarain uten ledel’s med styringsansvar? Kæm læs om ein sjornnalist’ som må ta ansvaret for at hain drit på drage’ i Adræssa?

Eiller utnøtte veitj’onga hain har i si makt?

Litt sjølkritikk i dein 4. statsmakt og mellom aktørain dær koinn’ kanskje’ verre soint.

Kæm skriv kritisk om sjæfain i Trøndelags 4. statsmakt når dæm sjer annonseinntækta framfår’ kritisk sjornnalistikk? Nye tabloidavisa Adræssa kanskje? Søke dæm kritisk sjornnalistikk eiller tabbloide oppslag? Håpe tabloidformate’ i Adræssa’ endre folkeligheta i ledelsa dæmmers, og dermed dein EGENTLE’ tillit’n. E’ itj bærre RBK som træng mer folkeleheit sjø’.

Det mener altså Ketil K. som er forhænværaines Orkdaling.

«Fleskerand» fra OBS og glorete layout

– Bedre format, men… Stygg og glorete layout. «Fleskeranda» fra OBS nederst på sida tar oppmerksomheten vekk fra det redaksjonelle. Bonsk forside, mye trøndersk navlelo. Ønsker redaksjonell oversikt over stoffet. Her er forbedringspotensiale, mener Jon B.

Mens Ole Olsen er lei seg:

– I dag er det en trist da, hvor adresseavisen har blitt en tykk liten sak, istedenfor en høyreist stor gammel dame, som er oversiktlig og lett å lese. Må et større format snart komme tilbake!

Og selvsagt, distribusjonen skulle ødelegge denne dagen også. Under overskriften «Småsur» skriver en innsender:

– Avisbudet har svekta idag IJÆNN!!!!!!!

Og bare etter denne ene setningen har han skiftet og titulerer seg med: Dritsur!!!

Fest på Nytorvet mens kulturredaktøren skrev

Stavanger Aftenblad hadde storfest på Nytorvet i Stavanger mens kulturredaktøren skrev kommentar:

Tabloid er uviktig – hva gjør vi nå? mente den tidligere NJ-lederen Sven Egil Omdal.

– Det er ikke særlig morsomt å være han som ødelegger innflyttingsfesten ved å fortelle at det er sopp i veggene og lekkasje i kjelleren, men som det het i Lars Oftedals feiende flotte motto for den avis han grunnla i 1893: Leserne skal ha full beskjed!

Her får dere nettopp det: Overgangen til tabloid er bare en sterkt forsinket tilpasning til virkeligheten. «Too little, too late», som amerikanerne utvilsomt ville sagt det. Avisene er nødt til gjøre mange andre – og enda større – forandringer om de skal ha en framtid, mener Sven Egil Omdal.

Spørsmål og svar i Kristiansand

I Kristiansand ble leserne invitert til nettmøte med utviklingsredaktør Knut Engen i Fædrelandsvennen. Spørsmålene var mange og Engen var fornøyd.

– Vi er veldig glad over de mange reaksjonene som har kommet. Vi er veldig fornøyd med alle de positive, men minst like fornøyd med den konstruktive kritikken. Den tar vi på alvor, sier utviklingsredaktør Knut Engen til egen avis.

En av de mange sterke tilbakemeldingene kom fra Frank Stein i Kristiansand:

– Det var med stor sorg og vantro jeg konstaterte at min beste venn «HÅREK» var uteblitt i den nye utgaven av Fædrelandsvennen. Jeg kommenterte dette også i uttalelsen til prøveutgaven for en tid siden.

Jeg håper og tror at Håreks uteblivelse kun er en forglemmelse i førsteutgaven. Men hvis det er så at Hårek har fått «fyken», kan redaksjonen da være så grei og sende meg en forklaring på hvilke vurderinger som ligger bak?

Og Engen svarte:

Bra du likte avisen i nytt format. Når det gjelder Hårek, så er han blitt pensjonert. Vi har hatt en bred gjennomgang av våre tegneserier. Vi har konkludert med å satse på nye tegneserier som er kjent for å ha høy kvalitet. Håper du etter hvert vil like dem like godt som Hårek.

Feil med stiftingen

Henning Blomkvist i Kristiansand liker formatet, men er ikke fornøyd:

– Har med interesse mottatt første tabloidutgave. Har ventet lenge på dette formatet. Men, hva i all verden har dere jobbet med et helt år, når jeg ser dagens resultat? Stiftingen skal jeg, i motsetning til alle andre hoppe over, det skyldes selvfølgelig gripekant for innlegg. Det burde redaktøren forklart mer presist i sine nettsvar.

Jeg har altså ventet lenge på dette formatet. Imidlertid synes jeg avisen virker rotete i dag. Miks mellom redaksjonelt innhold og annonser finner jeg naturlig og forståelig. Men lesbarheten og sideombrekking var under all kritikk. Her har Fædrelandsvennen mye å lære av Aftenposten.

En noe kortere Engen svarer:

– Takk for innspillene. Vi tar dem med videre. Din forklaring på stiftingen er helt riktig.

Fornøyd leser i Mandal

Mandalitter er stort sett noe av det blideste på den bløde kyststribe, og Odd Asle Abildsnes er intet unntak:

– Jeg syntes del én virket rotete med mye blanding, blant annet annonse midt i avisen, ellers syntes den å være bra.

Og Engen er fornøyd:

– Hyggelig at avisen er godt motatt i Mandal. Vi jobber hardt med å finne en bedre miks mellom redaksjonelt stoff og annonser. Ditt synspunkt er en påminnelse om at vi må legge enda mer energi i dette arbeidet.

Og Rune W. Rasmussen vil ha mer:

– Ja, dette har jeg ventet på lenge. Det er atskillig mindre vindfang i tabloidutgaven. Bare en ting ville vært viktigere: nemlig søndagsavis. Håper snart Fevennen blir tilgjengelig syv dager i uken.

Utviklingsredaktøren kan ikke levere Fevennen sju dager i uken.

Powered by Labrador CMS