Praksis helt på tampen

BERGEN (Journalisten): Sist uke leverte journalistikkstudentene ved Universitetet i Bergen inn siste oppgave. Stella Getz ønsker praksis tidligere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De 15 håpefulle studentene som leverte inn sine bacheloroppgaver i journalistikkstudiet ved Universitetet i Bergen (UiB) er det første uteksaminert kullet fra journalistikkstudiet som startet opp høsten 2005.

– Tidligere praksis

Journalisten møter student Stella Getz (31) på en solfylt dag i Bergen sentrum. Getz har ordnet seg sommerjobb i Bergens Tidende (BT) underveis i studiene.

– Det har vært veldig fint på studiet, og spesielt har jeg hatt utbytte av reportasje- og etikkurset. De har gitt meg en veldig god ballast, forteller hun.

Getz kunne likevel tenkt seg at praksisen gjennom studiet kom tidligere i studiene.

– Mange av de andre journalistikkstudiene har praksis veldig mye tidligere, vi hadde det i siste semester. Flere av medstudentene mine har reagert på det. Jeg kom meg videre via praksisen og innsatsen jeg gjorde der. Så i så måte har det vært en fantastisk døråpner, men hadde praksisen vært i fjor, kunne det vært en åpner i forhold til sommerjobb og CV-bygging, sier hun.

– Ikke akutt

– Denne type universitetsutdanning er ikke det som blir etterspurt som akutt. Men på sikt tror jeg at redaktørene vil tenke at de er glade for at de ansatte våre studenter, fordi de har bidratt gjennom prosesser. Men det ser vi kanskje ikke på en stund, kanskje fem år, sier førsteamanuensis ved UiB, Lars Arve Røssland.

Røssland tenker først og fremst på at studentene fra UiB har teoretisk ballast de andre journalistikkstudentene ikke nødvendigvis har, mens de kanskje ikke har samme mengde praksis som andre journalistikkstudenter.

– Balansen mellom teori og praksis er ikke vanskeligere enn for eksempel i Volda, for de søker mot doktorutdannelse, og vi møtes kanskje mer på midten hvor vi må utvikle den praktiske delen vår og Volda det teoretiske, sier Røssland.

Han håper at UiB kan lære mer av det utdanningene i Volda og Oslo er gode på.

I det virkelige liv

Stella Getz har bakgrunn som frilansjournalist for blant annet gratispublikasjonene MELK og Urban. Det gjorde henne forberedt på det «virkelige» livet som journalist.

– Jeg har jobbet mange år som frilanser tidligere, og så har jeg i voksen alder tatt opp videregående. Så jeg har litt erfaring fra før av. Livet utenfor utdanningen står derfor til forventningene jeg hadde, forteller Getz.

Spesielt er hun glad for hjelpen hun har fått i bransjen.

– Jeg har møtt på veldig bra folk underveis, og så lenge man er ydmyk, så er folk veldig hjelpsomme. Jeg har vært veldig heldig som har fått jobbe i VG og Bergens Tidende med så mange dyktige folk, forteller hun.

I sommer skal hun jobbe i BT som nyhets- og magasinjournalist.

Flere mediebedrifter har inngått avtale med UiB om å ta imot studenter til praksis, deriblant BT, TV 2 og Haugesunds Avis.

Powered by Labrador CMS