VGs ansvarlige redaktør Bernt Olufsen. Foto: Birgit Dannenberg

VG-redaktøren kan bli anmeldt

Kredittilsynet politianmelder hvert år mange tilfeller av brudd på primærinnsidernes meldeplikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det kan ende med politianmeldelse for ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i VG, avhengig av hvor alvorlig Kredittilsynet ser på hans manglende oppfølging av meldeplikten i paragraf 4-1 i Lov om verdipapirhandel.

Som Journalisten.no meldte tidligere mandag har Olufsen ikke informert Oslo Børs om Schibsted-aksjer hans kone har kjøpt i flere omganger siden tidlig på 90-tallet. Olufsen ble ansvarlig redaktør i VG i 1994, og har i mange år vært primærinnsider i Schibsted. Dermed har han vært pliktig til umiddelbart å sende melding til børsen om alle handler han selv, eller nærstående personer, foretar i Schibsted-aksjer.

– Generelt ser vi alvorlig på brudd på meldeplikten. Gjentatte brudd vil bli politianmeldt, sier seksjonssjef Geir Holsen i Kredittilsynet.

Eget ansvar

Trond Berger, konserndirektør med ansvar for finans i Schibsted, understreker at det er primærinnsidernes eget ansvar å melde fra til børsen om aksjer de selv – eller deres nærstående – kjøper i Schibsted.

– Vi har retningslinjer for dette, og en egen børshåndbok som distribueres til våre primærinnsidere, sier Berger.

Han var ikke kjent med at Olufsen har latt være å melde sin kones aksjekjøp til Oslo Børs, og ønsker derfor ikke å kommentere saken mer i detalj.

– Er du kjent med liknende tilfeller i Schibsted-sammenheng?

– Nei, det er jeg ikke.

– Også selskapene har ansvar

Verken Oslo Børs eller Kredittilsynet ønsker å kommentere Olufsen-saken. Men det er lite som tyder på at de to institusjonene har vært klar over VG-redaktørens manglende innmelding av konas aksjekjøp, ettersom han ikke har hørt noe fra dem.

Kommunikasjonsrådgiver Guro Steine ved Oslo Børs understreker overfor Journalisten.no at selskapene har et ansvar for at deres primærinnsidere kjenner sine plikter gjennom Lov om verdipapirhandel.

– Men det er primærinnsiderne som har det direkte ansvaret for å melde fra til børsen om aksjehandler i eget selskap, sier hun.

Oslo Børs opprettet i 2000 et innsideregister, for å styrke overvåkingen av primærinnsideres meldeplikt. Dette har ifølge børsen gitt en markant bedring i oppdagelsen av primærinnsideres brudd på meldeplikten.

– Hittil i år har vi registrert 42 brudd på plikten. I hele 2008 var tallet 183. Vi har lav terskel for å melde mistenkelige tilfeller til Kredittilsynet, som vurderer hvor alvorlig et eventuelt lovbrudd er. Tilsynet har også ansvaret for vedta sanksjoner, sier Steine.

Børsens videreutviklet i 2006 sitt system for å assistere utstederselskapene i å oppdatere sine primærinnsidere, og utføre effektiv kontroll med aksjehandlene deres.

Understreker alvoret

Geir Holen sier at Kredittilsynet ser med et visst alvor på brudd på regelverket om primærinnsideres meldeplikt. Det er likevel klart at grovheten i slike saker kan variere mye, poengterer han.

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken spesielt. Men generelt er det slik at konstaterte brudd på meldeplikten kan få ett av to utfall. Kredittilsynet kan anmelde saken til politiet. Alternativt, dersom det dreier seg om et mindre alvorlig forhold, kan vi nøye oss med å gi en advarsel. Gjentatte brudd vil likevel bli politianmeldt.

– Hva er vanligst?

– I antall er nok advarsler det mest vanlige, men det går også ut en rekke anmeldelser hvert år.

Ikke bra for renommeet

Holen poengterer at utstederselskapene spiller en sentral rolle i forhold til å få redusert antall brudd.

– Gjennom gode rutiner og opplæring kan selskapene bidra til å øke bevisstheten om regelverket overfor sine primærinnsidere. Det er også viktig at dette tas opp igjen ved jevne mellomrom overfor berørte. Utstederselskapene vil selvsagt ha en direkte interesse i dette, ettersom gjentatte brudd på meldeplikten fra personer tilknyttet selskapet kan gå ut over selskapenes renommé, sier han.

Powered by Labrador CMS