Finansavisen felt i PFU for Lasse Kjus-bildebruk

Får kritikk på ett punkt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Første sak oppe for onsdagens PFU-møte, som for anledningen avholdes som videokonferanse, var klagen fra tidligere toppalpinist Lasse Kjus mot Finansavisen.

Som tidligere omtalt hos Journalisten reagerte Kjus på at Finansavisen flere ganger har brukt ansiktet hans i bildelegging av dekningen av selskapet Tide forsikring.

PFU landet etter diskusjon på en konklusjon om at Finansavisen har opptrådt kritikkverdig på punkt 4.1 i Vær Varsom-plakaten, som omhandler saklighet i omtale. «Kritikk» er en mildere fellelse enn «brudd».

– Ikke noe med disse sakene å gjøre

Kjus er tiende største aksjonær i selskapet, men har måttet se sitt eget ansikt størst i blant annet et forsideoppslag fra november 2019, med tittel «Full krise i Tide forsikring».

– Det er blitt en gjenganger at når Finansavisen skriver om Tide, blir artiklene illustrert med bilder av undertegnede, til tross for at jeg ikke har noe med disse sakene å gjøre, utover å eie 2,5 prosent av aksjene i selskapet, skrev Kjus i klagen.

Kjus klaget konkret på oppslaget fra november 2019, men mente Finansavisen har begått overtramp av lignende type mot ham siden 2012.

Kjus reagerte også på å bli omtalt som «storeier» i en bildetekst, samt en annen bildetekst som lød: «Lasse Kjus er kjent for å kjøre korteste vei, og er blant de største eierne i Tide Forsikring, som også kutter svinger.»

Klagen gjaldt brudd på Vær varsom-plakatens punkter 3.2, 4.1, 4.4, 4.10, 4.12 og 4.14.

– Tungt eksponert

Utvalget diskuterte om de skulle lande på kritikk eller frifinnelse, og hvilke punkter i VVP de eventuelt skulle gi kritikk på.

PFU-leder Alf Bjarne Johnsen uttalte at han syntes vurderingene var hårfine:

– Det hadde vært lettere å forsvare avisa dersom de hadde tatt kontakt og bedt om hans syn, bedt ham forklare sin involvering, når de valgte å involvere ham så sterkt i presentasjonen av forholdene rundt selskapet. Så vidt jeg kan se, har han ikke blitt kontaktet, men likevel tungt eksponert. Det kan for meg trekke i retning av kritikk, sa Johnsen.

Og utvalget landet altså til slutt på kritikk på punkt 4.1, som i sin helhet lyder: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon».

– En av de aller største eierne

Finansavisen har selv avvist presseetiske brudd. Under tilsvarsrunden hos PFU bestrider de påstanden om at Kjus er en liten minoritetsaksjonær, og argumenterer for at han må regnes som en stor aksjonær.

«Som Kjus skrev i sin PFU-klage har Tide Forsikring 282 aksjonærer. Kjus er større enn 272 av dem. Han er følgelig en av de aller største eierne, og følgelig er han også relevant å avbilde i omtale av årsregnskapet», skriver de.

Videre:

«Lasse Kjus har i sin PFU-klage ikke anført noe hva gjelder hvilke bilder av ham som er benyttet. Han har kun anført at han ikke burde vært avbildet. Det må han gjerne mene, men det må være en redaksjonell vurdering - ikke noe som skal bestemmes av en av selskapets største aksjonærer.»

Powered by Labrador CMS