Braanen tror på balanse

Lønnsvekst og dårlig økonomistyring førte til et begredelig 2008 for Klassekampen. Nå mener redaktøren han har kontroll.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

2008 var året da Klassekampen og ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen satset. Året før fikk avisa tilført seks millioner kroner gjennom en rettet emisjon mot fagforbundet og OktoPax.

I fjor endte resultat før skatt på et underskudd på nesten 5,2 millioner kroner, mot et overskudd på litt over 2,4 millioner i 2007. I samme periode økte driftsinntektene med fem millioner kroner år mot år, til 57,4 millioner kroner.

Satsing

Avisa fikk firefarger gjennomgående på alle sidene, samtidig som sidetallet gikk opp og bokmagasinet kom på egen rygg

– Og så utvidet vi staben forsiktig. På toppen av det klinket vi til med et lønnsoppgjør som man knapt har sett maken til i Klassekampens historie. Kombinert med dårlig økonomistyring, i hvert fall siste halvår, endte vi der, sier Braanen

Som om ikke det var nok kostnader, flyttet Klassekampen til Grønland i Oslo – og investerte i nytt publiseringssystem.

Braanen forteller at det var budsjettert med et underskudd på tre millioner kroner i fjor, to millioner i inneværende år, og én million kroner neste år.

– Vi må vel innrømme at vi gasset litt for mye, sier Braanen.

Klassekampen økte opplaget sitt fra 2007 til 2008 med 723 eksemplarer og hadde per 2008 et godkjent opplag på 12.109 aviser. Også dette medførte økte utgifter blant annet på distribusjonssiden.

Full gass

– Så du kan kanskje si vi gasset på flere områder på en gang, uten at vi klarte å holde på kontrollen på alt. Det var litt for gode dager her i en periode.

– Var det jappetid i Klassekampen?

– Nei, vi hadde besluttet at vi for første gang skulle tørre å bruke mer penger enn vi hadde, men vi slapp for mye opp. Vi har brukt mye tid i år på å gå over alle rutiner. Så nå føler jeg vi har kontrollen igjen.

Braanen forteller at ambisjonene er å gjøre det bedre enn de to millionene som er budsjettert i underskudd i år. Han forklarer at man i avisa har hatt veldig hard budsjettstyring i 2009 og mener det er mulig å komme i balanse i 2011, som er målet.

Ifølge redaktøren har ikke underskuddet påvirket bemanningsstrukturen i særlig grad. Noen poster er det blitt knepet inn på, som reise- og konferansepostene, og så har stillinger som var planlagt opprettet blitt skrinlagt.

Vil snu

Annonseinntektene er forholdsvis små i Klassekampen, men Braanen håper at det etter hvert vil snu.

– Vi føler at vi må slite for hver meter. Men vi jobber ganske intenst med annonser, og jeg tror nok vi skal klare å øke, til tross for konjunkturene. Vi kommer fra et veldig lavt nivå og det har betydd veldig lite i regnskapet vårt. Men har en veldig fin annonseavdeling nå, som jobber ganske bra og jeg håper at vi skal få en økning i forhold til i fjor.

Powered by Labrador CMS