Facebook-press

Bjørgulv Braanen har press på seg fra både høyre og venstre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klassekampen-redaktøren har i lang tid hatt den ideologiske venstresiden i Rødt-miljøet på nakken. Trond Andresen, NTNU-forsker og mangeårig spaltist i Klassekampen, tok i fjor høst initiativet til å opprette en Facebook-gruppe for interesserte «ansatte, faste lesere, abonnenter, aksjonærer og/eller øvrige venner – nåværende eller tidligere».

Braanen kom med en intern anbefaling til redaksjonen om å tie denne gruppa i hjel, ved ikke å delta i dens daglige diskusjon.

Kritisk

Andresen og andre, som lærer og NJ-medlem Kirsten Elisabeth Lunde, har lenge vært kritisk til Braanens åpne og brede redaksjonelle profil. Lunde er administrator for Facebook-gruppa, som i dag har 540 medlemmer.

De toneangivende kritikerne har uttrykt bekymring over Klassekampens utvikling, prioritering av saker og «endring av klasseperspektivet». Braanen har fått gjennomgå for en del av sine ytringer på lederplass og er blitt beskyldt for å bryte med avisens formålsparagraf.

– Forsumpet

Andresen har blant annet ment at Klassekampens politiske avdeling bør legges ned.

– Det er uheldig å skille ut politikk som egen avdeling med egne journalister. Politikk er mye mer enn spillet på Stortinget og intrigene mellom partier og personer. Publikum er møkka lei det. En liten og annerledes avis bør ikke utvikle en subkultur som kretser rundt disse miljøene og det såkalte kommentariatet. Det er usunt og degenererende for en avis å ha en egen avdeling for et så forsumpet miljø, mener Andresen.

Nådd alle mål

Ifølge interne kilder i Klassekampens skal styreleder Roar Karstein Eilertsen ha varslet sin avgang fordi han er misfornøyd med avisens uavhengighet. Dette avviser Eilertsen overfor Journalisten.no.

– Grunnen til at jeg ikke tar gjenvalg er at jeg ikke har tid og anledning lenger til å gjøre en så god jobb for Klassekampen som jeg ønsker. Avisen har nådd så å si alle mål vi definerte da jeg ble styreleder for tre år siden. Jeg kom inn i etterkant av den siste kapitalutvidelsen, og jeg forutsatte at det skulle være full oppslutning om den strategiplanen vi la. Det har det vært. Klassekampen har blitt en alternativ stemme og en seriøs venstresideavis, som irriterer og gleder om hverandre.

Powered by Labrador CMS