Blog:

Våkn opp! Wenche Foss har dementert!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette er mer et hjertesukk enn noe annet. Men det er også prinsipielt, og handler om medienes etterrettelighet - og dermed troverdighet.

For er det ikke slik at når mediene først feilrapporterer, og de riktige forhold kommer frem i etterkant, så har vi en plikt til å publisere denne korrigeringen eller dementiet? I hvert fall når det er vesentlig?

Wenche Foss var en mektig opinionsdanner i kraft av sitt samfunnsengasjement, og spørsmålet om aktiv dødshjelp er et av de aller viktigste etiske spørsmål i vår tid i vår del av verden.

Da er det vel naturlig at vi søker å rette opp inntrykket når vi rapporterer at Wenche Foss' siste kampsak var avkriminaliseringen av aktiv dødshjelp - når det kommer frem at forholdet er det motsatte.

Saken er som følger:

Samme dag som Wenche Foss døde, mandag 28. mars, holdt tidligere Nationaltheatret-sjef Ellen Horn, sammen med Toralv Maurstad og Hanne Tømta, en pressekonferanse. Her ble Horn spurt om Wenche Foss forhold til aktiv dødshjelp og svarte i korte trekk at hun hadde lovet Wenche å si noe om det og at det var noe hun var opptatt av at vi skulle fortsette kampen for.

Uttalelsen resulterte i oppslag av typen «Aktiv dødshjelp var Wenches siste hjertesak» på blant annet på TV2.no, Side2, VG - og Seher.no.

Men så sent som i februar i fjor kunne vi lese i Vårt Land at Wenche Foss klinket til mot aktiv dødshjelp.

Torsdag sa Ellen Horn til Seher.no at hun var lei seg for at hun hadde blitt misforstått, slik at det hørtes ut som om hun viderebrakte et kamprop om aktiv dødshjelp fra avdøde Wenche Foss.

Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund hadde i mellomtiden hyllet Wenche Foss og hennes syn på aktiv dødshjelp i en artikkel på forbundets nettside Fri Tanke (en artikkel som nå er endret). Fragell nekter imidlertid å beklage, og viser overfor Seher.no til at han tok Ellen Horns ord for god fisk, og at saken var referert i troverdige medier som VG og TV 2.

Han har selvsagt et poeng. Han var i god tro.

Jeg mener feilrapporteringen er alvorlig fordi spørsmålet er viktig, og budskapet knyttet til en død person med stor påvirkningskraft. Det er også viktig med hensyn til respekten for Wenche Foss at dette blir riktig, at feil søkes rettet opp.

Så hvorfor publiserer ikke VG, TV 2 og Side2 et dementi?

Skylder de ikke oppdraget som sannhetsforvaltere å gjøre det?

Powered by Labrador CMS