Har ikke stanset Brennpunkt-program

Skogeierforbundet hevder at et Brennpunkt-program om skogbruket er tatt av sendeplanen tre ganger. – Bare tøv, sier redaktør Arne O. Holm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Brennpunkt-redaksjonen har laget et program som ser kritisk på skogbrukets hogst av gammel naturskog. Det var satt opp for sending i går, men ble ikke vist. I stedet sendte NRK et program om kvinner og yrkesskadegodkjenning.

Brev til Bernander

På Skogeierforbundets hjemmeside kan man få inntrykk av at endringen skyldes inngripen fra høyere hold. De har nemlig skrevet brev til kringkastingssjef John G. Bernander om flere forhold vedrørende programmet. I brevet hevdes det at NRKs forhåndsomtale av programmet inneholder feilaktige påstander. Forbundet er også opptatt av at Naturvernforbundet har samarbeidet med Brennpunkt-redaksjonen og skriver at «man forutsetter at NRK som seriøs medieaktør benytter seg av flerkildeprinsippet og ikke inngår samarbeidsavtaler med enkeltaktører.»

Tøv

Skogeierne mener også å vite at dette er tredje gangen programmet ble tatt av sendeplanen. Brennpunkt-redaktør, Arne O. Holm, avviser påstanden.

– Det er bare tøv at programmet er tatt av tidligere, sier han.

Når det gjelder gårsdagens sending, sier Holm at skiftet av program skyldes utelukkende journalistiske vurderinger.

– Sannheten er at i vår sendeplan er ingenting klart før programmene sendes. Det er også derfor vi ikke legger ut noen sendeplan. Vi hadde et fantastisk program om kvinners situasjon i forhold til godkjenning av yrkesskade. Det siste intervjuet, der departementet la seg paddeflat og lovet endring i lovverket, ble gjort fredag, sier Holm, som opplyser at departementet ikke kjente til lovverket før Brennpunkt tok opp saken.

– Det ble nødvendig for oss å sende programmet denne uka fordi vi hadde et journalistisk skup, og fordi departementet ønsket å ta brodden av saken ved å endre reglene før vi kom på lufta, sier Holm.

Holdbarhet

Skogbruk-programmet derimot har lengre holdbarhet. Når det gjelder kildebruk og samarbeid med Naturvernforbundet sier Holm at det er ingenting ved dette som likner på det som står i brevet til Skogeierforbundet.

– Naturvernforbundet har vært en kilde på lik linje med Skogeierforbundet, som vi også har vært i møte med. Antakelig har vi brukt mer tid på dem enn Naturvernforbundet. Og Skogeierforbundet er for så vidt ikke part i saken, men en lobbyorganisasjon som kjemper for sine interesser. Vi har snakket med den enkelte skogeier og har mange kilder, sier Holm.

Powered by Labrador CMS