Datatilsynet ut mot nettpublisering

At informasjon er offentlig, betyr ikke at opplysningene også kan gjøres elektronisk søkbare på internett, mener Datatilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På fredag skrev Journalisten om Budstikkas tvist med det statlige selskapet Norsk Eiendomsinformasjon AS (NE).

Budstikka valgte å gjøre kjøp og salg av eiendom i kommunene lettere tilgjengelig for sine lesere ved å publisere dem på sine nettsider på det som har fått navnet Eiendomsbasen.

Krever kompensasjon

Dette vil staten, ved NE, ha flere hundre tusen kroner i kompensasjon for. I tillegg krever NE at Budstikka fjerner navnene, fordi de mener det strider med personopplysningsloven.

I et brev som NE nylig sendte til Budstikka, støtter de seg på hva Datatilsynet tidligere har uttalt i liknende saker.

«Datatilsynet er av den oppfatning at offentlige, lovopprettede registre den enkelte plikter å stå i, ikke bør publiseres på internett uten klar lovhjemmel.»

Offentlig informasjon bør altså ikke uten videre publiseres elektronisk.

– Bryter personopplysningsloven

– Vi måtte regne med å få reaksjoner fra enkeltpersoner som med god grunn vil oppfatte Budstikkas publisering som brudd på personopplysningsloven, skriver markedsdirektør i NE, Michael Pande-Rolfsen, i brevet.

Det gjøres unntak i personopplysningsloven for journalistisk arbeid. Nettredaktør i Budstikka, Dag Otter Johansen, mener at Budstikkas Eiendomsbase er journalistisk arbeid.

– Eiendomsbasen er et unikt journalistisk verktøy, siden er blant annet prisbelønt i årets Årets avisside, sier Johansen til Journalisten.

Asker og Bærums-avisen synes dessuten det er en uting at staten «tar seg rått betalt» for å distribuere informasjon som de uansett er pliktig til å offentliggjøre, og har nå engasjert advokat.

Enerett

Justisdepartementet har gitt NE enerett til distribusjon av den såkalte Grunnboken. Grunnboken er altså et tinglysingsregister over faste eiendommer i Norge som viser eiendomsovergang, pantsettelser, utleggs- og utpantningsforretninger, bruksrettigheter og andre rettigheter i fast eiendom.

Dersom Budstikkas forståelse av regelverket legges til grunn, vil enhver kunne bryte Justisdepartementets fastsatte publiseringsvilkår ved å hevde at det er journalistisk arbeid, og legge hele Grunnboken ut på internett, frykter NE.

Pande-Rolfsen ønsker ikke å gi ytterligere kommentar utover brevet Norsk Eiendomsinformasjon AS har sendt til Budstikka.

Powered by Labrador CMS