Journalist søkte rådmannsstilling

Budstikka-journalisten søkte stillingen som rådmann i Bærum. Dermed trakk alle andre søkere seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For å få innsyn i hvilke søkere Bærum kommune fikk til stillingen som rådmann i kommunen, søkte Budstikka-journalist Hanne Wien på samme stillingen.

Med klar avsenderadresse Hanne Wien, Budstikka Media og adressen til Budstikka på toppen av søknaden, ble journalisten med i prosessen.

– Jeg skrev to setninger: Jeg søker med dette stillingen som rådmann i Bærum kommune. I dag jobber jeg i Budstikka Media, forteller Wien.

Men søknaden kan ikke ha kommet særlig overraskende på ledelsen i kommunen.

– Under en lunsj med den kommunale ledelsen gjorde jeg det klart at jeg ville søke på stillingen som rådmann. Da spurte rådmannen om jeg var ute etter søkerlista, noe jeg bekreftet der og da. Jeg har vært veldig åpen om hvorfor jeg søker og har overhodet ikke forsøkt å skjule det, forteller Wien.

Trakk søknadene

Da det ble kjent at Wien hadde søkt på stillingen for å få ut navnene på søkerlista, trakk alle søkerne seg. Wien ble stående alene på lista, og i dag er stillingen som rådmann konstituert.

– Om det var det som var foranledningen, eller at søkerlisten skulle offentliggjøres, er jeg ikke sikker på, sier ordfører i Bærum, Odd Reinsfelt.

Han hadde helst sett at Wien brukte en annen tilnærmingsmåte for å få ut navnene på søkerne.

– Hun kunne jo ha stilt seg på innsynsliste, det kunne vært et alternativ. Det systemet fungerer jo, men det er jo et ikke helt ukjent fenomen at søkere krever å behandles som konfidensielle, hvis ikke trekker de søknadene sine.

Og selv om kommunen ennå ikke har en fast rådmann og Budstikka vil ha navnene på søkerne, tror Reinsfelt at de skal finne noen til jobben.

– Nå fortsetter vi å lete etter noen som er villige til å sette seg på søkerliste. Ja, og etter hvert må navnene på trykk i Budstikka også.

Ikke informert

Sjefredaktør i Budstikka Andreas Gjølme var ikke informert om at en av hans journalister hadde søkt på stillingen som rådmann.

– Det er riktig at jeg ikke ble informert. Men det som har skjedd er helt greit. Journalisten hadde fått tillatelse til å gjøre det på denne måten av sine overordnede. Og vi fikk vist kommunens uviljen til å informere om søkere til stillinger. Vi diskuterer nå hva som skal være fremtidig policy på dette området. Og jeg er ikke sikker på om vi skal gå fra rollen som observatør til aktør, sier Gjølme som mener det eventuelt skal vurderes fra sak til sak.

– Vil du ta i bruk denne metoden igjen, Wien?

– For min egen del vil jeg råde alle andre til å sørge for at de har full dekning helt til topps før det gjør slikt, sjefer liker å være kjent med slike saker før de må stille opp og forsvare den utad.

Powered by Labrador CMS