En video med ukjent opphav hevder at mer enn 90.000 kinesere er smittet av koronavirus. Nettavisen har publisert.

Nettavisen publiserte uverifisert video om koronaviruset som «kan være laget for å skremme»

– En uverifisert side av den offisielle versjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det jeg formidler i redaksjonen vår, er at vi primært skal omtale denne typen hendelser på en nøktern måte som ikke skremmer, sier Nettavisens nyhetsredaktør René Svendsen til Journalisten om avisas koronavirus-dekning.

Likevel har avisa publisert en video de selv understreker «kan være laget for å skremme folk og/eller for å skade kinesiske myndigheter».

Dramatisk skildring

Videoen viser en person som kaller seg «Jin Hui».

Nettavisen kaller henne «en angivelig kinesisk sykepleier» og en varsler som «sjokkerer med ny informasjon».

Hun opplyser å befinne seg i den kinesiske byen Wuhan, der utbruddet først ble påvist. «Jin Hui» hevder å vite at mer enn 90.000 kinesere er smittet, samt at smitten reiser ekstremt raskt; at hver smittet kan antas å smitte 14 andre.

Fra offisielt hold var antall bekreftede natt til onsdag 29. januar nærmere 6000, melder NTB. Ifølge NRK beregner kinesiske forskere at det reelle antallet smittede kan være rundt 25.000. 132 personer er bekreftet døde.

Videoen er merket med «innspilt 23. eller 24. januar», men det er ikke verifisert. Svendsen forteller at han ikke er kjent med ett eneste punkt i videoen som lar seg verifisere. Ikke opphavet, ikke personens identitet eller rolle, ikke innholdet i påstandene.

– Kunne falt ned på begge sider

– Basert på tidligere erfaringer med at kinesiske myndigheter har underslått opplysninger, vurderte vi det til at denne siden av saken var verdt å fortelle om. Ikke i en kontekst som forteller det som en fasit, men som nettopp en uverifisert side av den offisielle versjonen, sier Svendsen når han forklarer hvorfor Nettavisen valgte å publisere.

Han viser blant annet til at kinesiske myndigheter holdt tilbake alvorlighetsgraden til Sars-utbruddet i 2002, men understreker at Nettavisen primært forholder seg til offisielle kilder i dekningen av det pågående virusutbruddet.

– Vi var opptatt av å fortelle hva som skiller videoen fra den offentlige versjonen, og at vi ikke kan verifisere innholdet. Så blir spørsmålet om vi skulle latt være å publisere den. Vi kunne nok falt ned på begge sider der, sier Svendsen.

– At videoen kan være laget for å skremme, burde det ikke være grunn til å være ekstra forsiktig med å publisere?

– Jeg har full forståelse for at spørsmålet kommer. Linjen vår er at vi ikke ønsker å bidra til å skremme folk. Derfor er primærdekningen vår gjennomsyret av offisielle, nøkterne kilder. Sånn sett er dette et unntak, sier Svendsen.

Flere påstander

Videoen er publisert også hos Resett, og Nettavisen lenker selv til internasjonale tabloider som Daily Mail og New York Post.

Selve videoen som Nettavisen har publisert, er merket med «Himalaya Global».

En Twitter-konto ved samme navn har publisert en rekke videoklipp som skal vise innsiden av kinesiske sykehus, samt ytterligere en video av «Jin Hui» med flere oppsiktsvekkende påstander om virusutbruddet.

Nyhetsredaktør Svendsen opplyser tirsdag ettermiddag at Nettavisen skal gå grundigere inn i videoen og kontoen som kan være opphavet.

Powered by Labrador CMS