NRK-journalist Anne Cecilie Remen debuterer med boka "På direkten". Foto:Kathrine Geard

Drap for åpen scene

For pro­gram­le­de­re og tv-re­por­te­re kan di­rek­te­sen­din­ger være en nær-dø­den-opp­le­vel­se. For Anne Ce­ci­lie Re­men ga det in­spi­ra­sjon til krim­bo­ka «På di­rek­ten».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har selv opp­levd hvor­dan det å være på di­rek­ten i Dags­re­vy­en kan gi en nær-dø­den-fø­lel­se. I boka har jeg for for­stør­ret den­ne opp­le­vel­sen ved å la pro­gram­le­de­ren få et an­fall og dø, rett for­an ka­me­ra, midt un­der sen­ding, for­tel­ler NRK-jour­na­list og front­sjef Re­men om sin de­but­ro­man «På di­rek­ten», som kom­mer på Asche­houg for­lag i ok­to­ber.

Tro­ver­dig fik­sjon

Men si­den det er krim, er døds­fal­let selv­sagt ikke na­tur­lig. Noen har hatt en skit­ten fin­ger med i spil­let, og mis­tan­ken fal­ler både på dem som var på jobb sam­men med hen­ne og and­re i hen­nes nære og ikke fullt så nære om­gi­vel­ser. Det er jo man­ge som kan ha et øns­ke om å dre­pe en på­gå­en­de stjer­ne­re­por­ter.

Jon Ge­li­us, Kåre Va­le­brokk, Tryg­ve Heg­nar og Vår Stau­de er blant kjen­te me­die­per­so­ner som i noen sce­ner duk­ker opp som «sta­tis­ter» for å gi boka tro­ver­dig ko­lo­ritt, men el­lers un­der­stre­ker Anne Ce­ci­lie Re­men at både or­ga­ni­sa­sjo­nen og per­so­ne­ne i boka er fik­ti­ve.

– Jeg kan den­ne bran­sjen og har selv­sagt tenkt på kon­kre­te per­so­ner un­der skrivingen. Man­ge vil nok spe­ku­le­re på hvem han el­ler hun kan være, men det er in­gen slik tro per­son i «På di­rek­ten», mine ka­rak­te­rer har hel­ler lånt noen trekk fra fle­re per­so­ner.

Mediekritisk kjær­lig­hets­er­klæ­ring

Re­men er ikke den før­s­te jour­na­lis­ten som har skre­vet en krim fra pres­se­mil­jø­et. Men i ste­det for å la en jour­na­list bli krim­hel­ten som nøs­ter opp drap, spin­ner Re­men rundt spørs­må­let om hva som skjer med en me­die­or­ga­ni­sa­sjon som får fo­kus ret­tet mot seg og med jour­na­lis­ter som blir fot­fulgt av kol­le­ger.

– Alle ny­hets­jour­na­lis­ter vil jo gjer­ne være først og best. Men med avi­ser, ra­dio, TV og nett er vi blitt så man­ge at to­ta­len kan bli en
ja­gen­de mas­se. I boka har jeg latt je­ge­ren bli den det blir jak­tet på, med de vold­som­me be­last­nin­ger det kan in­ne­bæ­re, for­tel­ler Re­men.

– Litt me­die­kri­tikk, alt­så?

– Man­ge vil nok kun­ne lese den slik, og for­la­get me­ner at jeg be­skri­ver me­die­bran­sjen som vel­dig ky­nisk. Men jeg ser på boka like mye som en kjær­lig­hets­er­klæ­ring til yr­ket, og for å bry­te med gam­le kli­sje­er er det da også mer kjær­lig­het enn fyll i «På di­rek­ten».

Powered by Labrador CMS