På Berlingske Tidendes Google kart kan leserne legge inn hvor de har vært når de har kontaktet politiet uten å få hjelp. Foto: Skjermdump

Lesere hjalp Berlingske å avsløre politisvikt

Med et interaktivt kart over forbrytelser i Danmark avdekket Berlingske Tidende realitetene bak politiske løfter om mer politi i gatene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi hatt en stor reform av politiet i Danmark og satte oss fore å undersøke hvordan dette har gått. Politikerne lovet mer politi i gatene og mer penger til å oppklare forbrytelser. Vi tenkte at den beste måten å etterprøve dette var å få leserne til å fortelle om sine opplevelser, sier Christian Jensen, ansvarlig redaktør i Mecom-eide Berlingske Tidende, om bakgrunnen for prosjektet «Kom politiet når du ringte?».

Googlekart

Avisen oppfordret alle dansker til å fortelle dem om sine opplevelser rundt dette og la inn lesernes rapporter i et googlekart som viste hvor forbrytelsen fant sted. Prosjektet ble lansert i slutten av mai, og så langt er det meldt inn 70 forbrytelser.

En slik forbrytelse var voldshandlingene som ledet opp til Pia Rønneis død. Tross tilgjengelige patruljer i området, valgte politiet å ikke rykke ut på nabovarsler om skrik og uro – noe de senere har beklaget.

– I den klassiske journalistikken er det journalistene som finner historiene. I den nye medievirkeligheten kan det like gjerne være leserne som forteller oss historiene. Noen ganger er dette veldig gode historier som vi også velger å lage journalistikk på, sier Jensen.

Avis og nett

Han forteller at de har hatt to journalister som har jobbet fulltid med prosjektet, i tillegg til en nettjournalist, en fotograf og et produksjonsselskap som har vært inne i saker de har valgt å gjøre mer ut av.

– Vi oppfordrer folk til å ta kontakt både i papiravisen og på nett og ser at hvis vi gjør oppmerksomme på det i avisen, får vi mye større aktivitet på nett.

Jensen legger til at hver enkelt forbrytelse på det interaktive kartet har hatt samme trafikktall som viktige nyhetssaker.

Vanskelig verifisering

Han bekrefter at verifisering helt klart har vært den største utfordringen i prosjektet.

– Det er det som er vanskelig her, nemlig at vi videreformidler ting vi ikke har hatt mulighet til å gjennomgå i detalj, men det gjør det desto viktigere å gjøre premissene klare. Vi har journalister som leser gjennom og sjekker fortellingene for troverdighet, men kan ikke gjennomgå alt. Derfor gjør vi det veldig klart at vi bare viderebringer historier leserne har fortalt oss.

Asylpolitikk neste

Prosjektet har vært så vellykket for avisen at de nå skal i gang med et tilsvarende prosjekt om dansk asylpolitikk som lanseres en av de nærmeste dagene. I dette prosjektet skal lage et kartotek hvor leserne kan lese hverandres beretninger og kommentere dem.

Powered by Labrador CMS