Aprilspøk utløste grov rasisme

Drammens Tidendes aprilspøk om skjenkeforbud på fredager i Tollbugata i Drammen av hensyn til muslimenes bønnedag, utløste en rekke rasistiske innlegg på dt.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Desken i Drammens Tidende sletter nå fortløpende leserinnlegg på nettsidene etter at en aprilspøk om skjenkestans på fredager utløste raseri blant «skikkelige nordmenn». Avisen brakte i morges et intervju med Ali Duymaz, leder for innvandrerrådet i Drammen, der han tar til orde for å stoppe all fredagsskjenking fordi bråk og fyll forstyrrer fredagsbønnen.

I meget klare ordelag får Duymaz beskjed om å forlate landet og komme seg et helt annet sted. Blant de mer dannede innleggene blir det spurt om hvem muslimene «tror de er», mens andre ønsker innvandrerne «god tur hjem».

En person som underskriver med «HIBU-student» fastslår at «Dette er deres viktigste bønnedag, men det er vår viktigste DREKKA dag!» En rekke andre innlegg er uegnet å sitere fra.

Fjerner usømmelige innlegg

Fungerende sjefredaktør Alf Petter Øverli sier at han selv ikke har fulgt med på leserinnleggene i løpet av dagen, men at upassende innlegg blir slettet.

– I denne saken følger vi ekstra godt med på hva som kommer ut, og dersom det bryter våre regler for nettdebatter, så tas det vekk, sier han.

Øverli sier at de ville tenke litt annerledes i forhold til aprilspøk, og at de testet ut ideen på flere innvandrere i tillegg til innvandrerrådslederen som er intervjuet i saken.

– Kan man spøke med sånt i Drammen?

– Jeg håper vi er kommet så langt i integreringspolitikken at man kan spøke med sånne ting alle steder i Norge, sier han.

Ali Duymaz sier at reaksjonene ikke er overraskende og at den slags er vanlig i Drammen.

– Vi ligger langt etter her i landet når det gjelder toleranse, sier han.

Innleggene blottlegger mye

Han synes det er leit med de mange negative innleggene på dt.no, og mener det blottlegger mye av hvordan folk virkelig tenker.

– Men det roer seg nok når de ser at det bare er en aprilspøk, sier Ali Deymaz.

Blant dem som ikke skjønte aprilspøken var NRK Buskerud, som brakte meldingen om skjenkeforbud i sin morgensending. Senere ble innslaget tatt ut.

I flere av innleggene på dt.no vises det til at dette bare er en aprilspøk, men det er også innlegg som støtter tanken. En innsender mener det er like relevant å ta hensyn til muslimenes fredagsbønn som til kirketiden søndag formiddag. En annen skriver at «det er vel ikke bare muslimer som er drittlei folk som er dritings på byen.»

Sint på debattpraksis

Drammens Tidendes praksis med å tillate fri debatt, men fjerne innlegg i ettertid som bryter debattreglene, faller ikke i god jord hos alle. En av debattantene som i løpet av dagen har fått sitt innlegg fjernet, skriver i et nytt innlegg:

«Først lager de denne saken, selvsagt for å provosere, så tar de faen meg og sensurerer og sletter innlegg.

Jeg forventer mer av en seriøs avis, når dere vinkler sakene på denne måten må dere forvente at vi blir forbanna.

Det er noe som heter å ha ryggrad som en glassmanet og det er meget dekkende for desken i DT.»

Powered by Labrador CMS