Anmeldte eiendomsjournalist for juks

Erik Frøysnes var lei av oppslag om egen eiendomsdrift og anmeldte journalisten for byggejuks.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frøysnes, som gjennom flere selskaper driver kjøp, salg og utleie av eiendom i Kristiansand, har figurert i Fædrelandsvennens spalter i flere år.

Bøtelagt for ulovligheter

Frøysnes har fått kritikk for at byggene han har eierandeler i ikke har hatt tilstrekkelig brannsikring og at det har vært leid ut areal som ikke har vært godkjent for beboelse. Tirsdag 16. november hadde avisen foreløpig siste sak om Frøysnes hvor de skriver at han har fått et forelegg på 50.000 kroner for ulovlig å ha leid ut kjeller- og loftsarealer som ikke var godkjent for beboelse. Frøysnes valgte å ikke besvare journalist Damsgaards henvendelse, men skriver på Facebooksiden sin at han solgte sin andel av eierskapet på eiendommen hvor den ulovlige utleien har foregått i 2009. Året før kontrollen som førte til boten fant sted. Frøysnes mener derfor at han urettmessig er hengt ut i avisen.

Flere av sakene om Frøysnes virksomhet er skrevet av journalist Vegard Damsgaard. Nå har Frøysnes gått til det skritt å anmelde Damsgaard til politiet for å ulovlig ha innredet en råkjeller til stue, bad og soverom i sitt eget hus.

Friske karakteristikker på Facebook

I forkant av anmeldelsen har Frøysnes skrevet om Damsgaard på sin Facebookside. Her står det blant annet friske karakteristikker som: «Damsgaard fremstår for meg som en gladkristen, hyklersk, sosialistisk skikkelse uten noen form for baller … han viker blikket når jeg møter ham på lekeland, kino eller Noas Ark … han tør faen ikke se meg i øynene».

I en e-post til Journalisten skriver Damsgaard at han ikke vet hvordan Frøysnes ser ut fordi han aldri har stilt til intervju.

– Jeg har ikke så mye til overs for grov personlig sjikane og trusler på et åpent nettsamfunn. Dette sier meg at Frøysnes har behov for å flytte fokus vekk fra sin sak, en sak plan- og bygningsetaten kaller den verste de har vært borti. Alle står fritt til å anmelde hvem som helst i dette landet, min sak er i orden og jeg tar anmeldelsen med stor ro, sier Vegard Damsgaard til Journalisten. Han vil ikke kommentere saken ytterligere, men henviser til Fedrelandsvennens ansvarlige redaktør Eivind Ljøstad.

Har undersøkt journalist fra april

Frøysnes skriver videre på Facebookprofilen at han siden april i år har sjekket hjemmet til journalist Damsgaard og at han «har fine bilder av kjelleren».

«Jeg har sjekket byggesaksmappen til Damsgaard ekstremt godt og han har tråkka skikkelig i salaten».

Frøysnes skriver i en e-post til Journalisten at ”Fædrelandsvennen har trakassert meg som person i over 10 år nå”.

– Sann mine ord… det foregår en ukultur på Plan og bygningsetaten hvor noen alltid får gjennom sine vedtak, mens andre alltid får avslag. Fædrelandsvennen og Vegard Damsgaard lyver, tyr til halvsannheter, gidder ikke referere til hele brevet og mange av de viktigste opplysningene som min advokat sendte i april. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg selvsagt har innredet både loft og kjellere i strid med plan og bygningsloven, men over 50 prosent av Kristiansands eiendommer har gjort akkurat det samme.

Frøysnes har i den senere tid referert til flere ulovlige utbygginger, utover Damsgaards kjeller, på sin facebookprofil.



Belyser en trend

Fædrelandsvennens ansvarlige redaktør Eivind Ljøstad sier til Journalisten at Frøysnes skriverier på Facebook belyser en trend.

– Det er naturlig at folk som er misfornøyde med hvordan de er omtalt i media har et behov for å fortelle sin versjon til venner og bekjente, og der er Facebook et egnet medium. Det er interessant og noe vi kommer til å se mer til i det utvidede ytringsrommet. Det er imidlertid vanskelig for meg å gå inn i en dialog om noe som foregår på en lukket Facebookprofil, sier Ljøstad.

Han sier seg enig med Damsgaard i at diskusjonen på Frøysnes side har fått et useriøst preg.

– Det at en journalist som skriver mye om eiendomsstoff selv er politianmeldt for brudd på byggeloven, gjør det noe med avisens virksomhet?

– Det er en påminnelse om hvor utrolig viktig det er å ha orden i eget hus. Vi har gått gjennom saken og har dokumentasjon på at Damsgaard ikke har gjort noe ulovlig. Dette får ingen konsekvenser for vår eiendomsjournalistikk. Når det gjelder anmeldelsen tar vi den med knusende ro. Frøysnes minner om en journalist som mener han har en god sak, men som etter å ha sjekket den i stykker, likevel fortsetter i samme spor.

Powered by Labrador CMS