Journalisten Henrik Evertsson ble først frikjent for brudd på gravfreden, men nå skal saken opp for tingretten igjen.

Estonia-dokumentaren

Estonia-journalist må i retten igjen:
– Føles som om vi går baklengs

Mandag skal Henrik Evertssons Estonia-dykk behandles etter ny lov.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten Henrik Evertsson ledet filmteamet bak dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt», og fikk Stora Journalistpriset i Sverige for innsatsen.

Men sammen med kollega og vrakekspert Linus Andersson ble han tiltalt for å ha brutt loven om Estonias gravfred.

Mandag starter nok en rettssak i Göteborgs tingrett, etter at samme instans frikjente dem i fjor.

Først frikjent

Tingretten mente den gangen at det var tysk lov som gjaldt da dokumentarteamet, ved hjelp av en robot, filmet to hull i skroget på Estonia-vraket. Dykkene foregikk fra en tysk båt i internasjonalt farvann.

Ankesaken i lagmannsretten i Vest-Sverige, avgjorde imidlertid at det er svensk lov som skal gjelde. I Sverige er det vedtatt en spesiallov som skal sikre gravfreden rundt vraket.

– Saken er tilbake til null. Vi har holdt på med prosessen i rundt to års tid, men det føles som om den juridiske vandringen går baklengs, sier Evertsson til Journalisten.

Evertsson sier likevel han respekterer at retten bruker tid på et såpass komplisert sak.

– Forsiktig

Uavhengig av hvilket lands lovverk som gjelder, mener Evertsson at de ikke har brutt loven om gravfred ved vraket. Og når Sveriges beste jurister ikke vet hva som gjelder, sier han det er vanskelig å kreve at vanlige folk skal vite det.

– Vi mener vi ikke gjorde noe kriminelt da vi undersøkte vraket. Loven finnes for å beskytte gravens integritet, det må jo være lovens hensikt. Dette er mange folks grav, men forsiktig informasjonsinnhenting med en robot på avstand mener vi ikke forstyrret gravfreden, sier Evertsson.

Dokumentaren ble produsert av norske Monster, og ble sendt på TVNorge og strømmetjenesten Discovery+ høsten 2020, med nye episoder i år.

– Dypt bekymret

Evertsson og Andersson får støtte fra Norsk Redaktørforening (NR) og Norsk Journalistlag (NJ), som sier de er dypt bekymret over at svenske myndigheter igjen prøver å straffeforfølge journalister som har jobbet for å undersøke hva som forårsaket Estonia-forliset i 1994.

Generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø, og nestleder i NJ, Hege Fagerheim, skriver i en felles uttalelse til Journalisten at det å utfordre etablerte sannheter og gjøre egne undersøkelser er helt i kjernen av journalistikken.

Generalsekretær i NR, Reidun Kjelling Nybø, og nestleder i NJ, Hege Fagerheim sier de er bekymret over tiltalen.

– De nordiske landene kan være stolte av en fri og uavhengig presse og bred aksept for at ytringsfriheten og pressefriheten må hegnes om. I Norge snakker vi til og med om at den må styrkes ytterligere. Dette har vært grundig debattert på Arendalsuka de siste dagene og står i grell kontrast til mandagens rettssak, der målet er å straffe journalister for å rett og slett ha gjort jobben sin, skriver Nybø og Fagerheim til Journalisten.

Powered by Labrador CMS