– Vi er ikke åstedsgribber

Journalister som dekket flyulykken på Stord reagerer kraftig på påstander fra Stord sjukehus om at pressefolk utga seg for å være pårørende. BJ-leder Lena Kleveland frykter for yrkets renommé.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Også en rekke andre utsagn om journalister, framsatt av seksjonsleder Eivind Grasdal ved Stord sjukehus, har provosert medlemmer av Bergen Journalistlag. De oppfatter at Grasdal, i et intervju i Haugesunds Avis, skryter av hvor flink han var til å lure journalister etter flyulykken.

– Våre medlemmer er ikke åstedsgribber. Vi mener det skader yrkets renommé når slike påstander får stå uimotsagt, sier BJ-leder og TV 2-journalist Lena Kleveland.

Inviterer til debattmøte

På bakgrunn av de sterke reaksjonene satser BJ på å invitere det regionale helseforetaket Helse Fonna og andre involverte til et debattmøte, med en forventning om at påstandene blir dokumentert.

Styret i BJ behandlet nylig saken, etter innspill fra klubbleder Dag Hellesund i Bergensavisen. Hellesund er oppgitt over intervjuet med Eivind Grasdal i Haugesunds Avis, der Grasdal blant annet satte fram påstanden om at pressefolk hadde utgitt seg for å være pårørende til overlevende etter flyhavariet på Stord flyplass.

I artikkelen forteller Grasdal, som er seksjonsleder ved barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk ved Stord sjukehus, hvordan han klarte å holde mediene på trygg avstand fra piloten og hans pårørende. Han hevder at de ikke ville møte pressen, fordi de ikke hadde noe å fortelle. Ifølge Grasdal fikk han god hjelp fra flyplassledelsen og hotellansatte.

Sterke reaksjoner

– Eg har sett mykje rart frå media denne veka, hevder Grasdal i intervjuet, og legger til:

– For meg handlar det om at han skal få møta pressa og omverda når han er klar for det. Eg føler ikkje dette er å lure pressa, men å verna sårbare personar mot å bli uheldig eksponert.

Ifølge Grasdal måtte han og piloten riste av seg en forfølgende bil med journalister, og ved et annet tilfelle jaget han en journalist som stilte spørsmål til pårørende utenfor sykehuset.

BJ-styret reagerer spesielt på at påstanden om at journalister hadde utgitt seg for å være pårørende til involverte i ulykken, fikk stå uimotsagt i intervjuet:

– Ingen av BJ-medlemmene som dekket saken har vært i nærheten av å gjøre noe slikt. Dette skaper et generelt dårlig inntrykk av journalisters atferd ved denne typen hendelser, noe som oppleves som urettferdig. Det hjelper ikke på en i utgangspunktet hard arbeidssituasjon, sier Lena Kleveland.

– Gufs fra fortiden

BJ-styremedlem Tor Leif Pedersen fra Bergens Tidende er opprørt.

– Grasdals oppførsel er som et gufs fra fortiden, da alt innsatspersonell anså oss pressefolk som blodtørstige, lite hensynsfulle gribber som bokstavelig talt gikk over lik, sier han.

Pedersen mener det hører til medienes samfunnsoppgave å snakke med berørte når det skjer katastrofer, og at journalistene bør slippe å møte innsatspersonell med en slik holdning som Grasdal.

BJ-lederen er enig:

– Det er alltid to sider ved en sak. Etter ulykker hender det ofte at overlevende eller pårørende har lyst til å snakke med mediene. Men det hjelper ikke når journalister rett og slett blir framstilt som åstedgribber, som gjør hva som helst for å få tak i den gode historien, sier hun.

Krever dokumentasjon

Dag Hellesund foreslo overfor BJ-styret at Helse Fonna må dokumentere påstandene Grasdal kom med, eller eventuelt dementere dem. Lena Kleveland er opptatt av at slike uimotsagte påstander kan skade yrkets renommé.

– Vi har mottatt henvendelser fra mange av de journalistene som dekket Stord-ulykken, og de har reagert på måten saken ble framstilt på i Haugesunds Avis. Derfor planlegger BJ-styret å ta opp denne saken i en prinsipiell form, ved å arrangere et debattmøte på nyåret om holdningene som enkelte journalister føler seg utsatt for fra informasjonsmedarbeidere, og ikke bare i helseforetak. Vi ønsker å invitere Helse Fonna til å delta i panelet, og det samme med journalisten fra Haugesunds Avis, forteller BJ-lederen.

Powered by Labrador CMS