Belønner søkelys på fattigdom

En ny europeisk journalistpris setter fattigdom på dagsorden. Konkurransen er åpen for norske journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er Europakommisjonen som i anledning Fattigdomsåret 2010 har opprettet prisen «The European Year Journalist Award» (EYJA). Den skal belønne journalister som på aktuelle og originale måter setter søkelys på fattigdom og sosial eksklusjon.

Konsekvenser

Journalistprisen blir beskrevet som en av EUs nøkkelaktiviteter i løpet av fattigdomsåret. Det uttalte målet med konkurransen er å øke forståelsen for fattigdom i Europa. Dens årsaker, konsekvenser og mulige løsninger.

László Andor, EUs kommissær for arbeid og inkludering, påpeker at det er nødvendig å gi stemme til dem som står utenfor samfunnet for å kunne forstå bakgrunnen for og håndtere fattigdom. Samtidig som man må foreslå praktiske løsninger som virker.

«Journalister har en helt sentral rolle i denne debatten, og det er derfor vi har skapt denne prisen».

To nivåer

Prisen skal deles ut på to nivåer. Nasjonale vinnere går videre til en europeisk finale, der storvinnerne blir kunngjort under en seremoni i Brussel 17. desember 2010. Bidrag som har vært publisert på nettet, i trykte medier eller i etermedier i perioden 1. oktober 2009 til 31. august 2010 kan nomineres.

Den siste datoen er også frist for å sende inn bidrag til konkurransen, som er åpen for journalister fra alle 27 EU-land, samt Island og Norge. Vinneren av den nasjonale prisen får 800 euro i premie, mens topp tre på europeisk nivå får henholdsvis 4500, 3000 og 2000 euro. Bidrag kan sendes inn via nettsiden for det europeiske fattigdomsåret,

84 millioner

Ifølge Europakommisjonen lever 84 millioner europeere, eller 17 prosent av befolkningen i EU-området, under fattigdomsgrensa. Og en fersk undersøkelse, utført av Eurobarometer, viser at 73 prosent av europeerne mener at fattigdom er et stort problem i deres hjemland, og ønsker raske tiltak fra myndighetenes side.



Powered by Labrador CMS