Eva Sannum stilte ikke opp

Ingen ville stille opp og fortelle sin historie da Carl-Erik Grimstad skrev boken «Privatlivets ufred». Blant dem som valgte å tie, var PFU-medlem Eva Sannum.

Publisert Sist oppdatert

Carl-Erik Grimstad, forsker ved Institutt for Journalistikk, opplyser at han henvendte seg til 10-12 personer som han visste hadde vært utsatt for nærgående, privat medieomtale for å få dem til å fortelle om sine opplevelser. I utgangspunktet så Grimstad for seg at bokprosjektet om privatlivets fred kunne bli en intervjubok basert på konkrete og virkelige konflikter, men ingen var villig til å stille opp.

– Jeg ønsker ikke å oppgi andre navn enn Eva Sannum. Hun har riktignok stått fram i et program i NRK senere, men hun sendte meg skriftlig beskjed om at hun ikke ønsket å medvirke i boken. Det synes jeg er underlig tatt i betraktning at hun i ettertid påtok seg en rolle i norsk presse som medlem av Pressens Faglige Utvalg, sier Grimstad.

– Oppga hun noen bestemt grunn?

– Hun begrunnet ikke avslaget, og det kan selvsagt være helt legitime grunner til at hun ikke ønsket å delta i min bok, men jeg synes det er underlig likevel, sier medieforskeren.

Bare broren til Mette-Marit sa ja

Han synes i det hele tatt at det er påfallende at ingen, bortsett fra kronprinsesse Mette-Marits bror, Espen Høiby, sa ja til forespørselen om en intervjusamtale i forbindelse med bokprosjektet. Grimstad spør seg om det kan være slik at noen er redd for ytterligere ubehageligheter ved å begi seg ut på pressekritikk.

– Kanskje er det slik at ingen ser seg tjent med mer oppmerksomhet. Men kanskje kan det også være slik at mange oppfatter mediene som så mektige at de rett og slett er engstelige for å snakke om disse tingene. De kan være redd for å utsette seg for en ny runde medieomtale som de ikke ønsker, sier Carl-Erik Grimstad.

Sannum var ukomfortabel

Eva Sannum bekrefter at hun i sin tid takket nei til å være med i Grimstads bokprosjekt.

– Dette ligger flere år tilbake, og hovedårsaken var at forespørselen kom i en periode da jeg fortsatt var ganske ukomfortabel med hele historien. Dessuten var jeg litt skeptisk til bare å være med i en bok uten å vite ordentlig hvordan dette ville bli brukt, sier Sannum.

Stilte opp i NRK

– Du har senere deltatt i en NRK-dokumentar?

– Ja, da var det hele litt mer på avstand. Jeg vil gjerne delta i en pressedebatt om disse spørsmålene, og derfor stilte jeg opp, sier hun.

Sannum tillegger at hun ble invitert til å være med ved boklanseringen til Grimstad, og at det kun var praktiske årsaker til at hun takket nei. Det samme gjelder en henvendelse om å delta i en NRK-debatt etter bokutgivelsen.

– Dette dreide seg rett og slett om å få det innpasset i programmet for øvrig, og nå hadde jeg ikke tid. Slik er det jo av og til, sier Eva Sannum.

Powered by Labrador CMS