Facebook, her ved toppsjef Mark Zuckerberg, får kritikk for ikke å ha gjort nok mot diskriminering, hatprat og desinformasjon.

Gransking påpeker store mangler ved Facebooks innsats mot diskriminering

Anbefaler flere tiltak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter to år konkluderer eksterne granskere med at Facebook ikke har gjort nok for å motvirke diskriminering, hatprat og desinformasjon.

Den 100 sider lange granskingsrapporten viser til både fremgang og tilbakeslag på områder som moderering av inneholder, reklame og skjevheter i Facebooks algoritmer.

Granskerne anbefaler at en «infrastruktur for borgerrettigheter» bygges inn i alle sider av selskapets virksomhet, i tillegg til å gjennomføre konkrete tiltak for å unngå at algoritmene bidrar til skjevheter. Granskerne vil også at virksomheten skal tolke retningslinjene mot valgpåvirkning strengere.

– Mange i borgerrettsbevegelsen har vært fortvilet, frustrert og sinte etter at de i flere år har bedt selskapet styrke likestillingen og arbeidet mot diskriminering, står det i rapporten.

Ett av tilbakeslagene som trekkes fram, er at Facebook bestemte seg for at politikere ikke skal omfattes av faktasjekk, noe som «har gitt dem mulighet til å spre desinformasjon, skadelig retorikk og oppfordringer til vold».

Kritikken tiltok da Facebook unnlot å foreta seg noe mer med innlegg fra president Donald Trump i mai, samtidig som Twitter flagget presidenten og mente han oppfordret til vold.

De siste ukene har flere hundre selskaper boikottet Facebook som reklameplattform under emneknaggen #StopHateForProfit. Målet er å få bukt med hatefulle ytringer på nett.

Powered by Labrador CMS