Foto: Beau B/Flickr.com

Faktisk helt feil: «Studie viser at lettbrus øker faren for blodpropp og demens»

Viralsaken som fant veien fra dagensnytt.com til tradisjonelle medier er helt feil. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Påstand: «I følge det nye studiet har voksne som drikker minst én light-drikk om dagen tre ganger så stor risiko for å utvikle blodpropper og/eller demens i forhold til de som ikke drikker light-drikker»
 
Konklusjon: Saken fra Dagensnytt.com fastslår at en studie viser at lettbrus øker faren for blodpropp og demens. Det stemmer ikke. Studien påviser ingen årsakssammenheng, noe som burde vært enkelt å avdekke om en hadde jobbet journalistisk med saken. Viralsaken blir derfor helt feil.
 
 

Gjennomgang

Tilsvar

Kristoffer Lenngren Wright sier til Faktisk.no at han har endret saken på Dagensnytt.com etter å ha blitt gjort oppmerksom på faktasjekken og kritikken rundt måten studien er presentert på. Leserne blir nå gjort oppmerksomme på dette innledningsvis i saken. Der står det med uthevet skrift:

«NB! Vi har i ettertid blitt gjort oppmerksomme på at studien denne saken baserer seg på, har blitt motbevist. Les mer her; http://www.medscape.com/viewarticle/878894»

Han oppfordrer folk til å ta kontakt om det de finner feil eller mangler på saker de sender ut. Han sier:

– Hvis vi blir gjort oppmerksomme på feil, vil vi enten rette eller slette en sak

Rettelser

25.07-2017, 23.10: I den opprinnelige versjonen ble Kristoffer Lenngren Wright sitert på følgende måte: «Vi driver ikke med kvalitetsjournalistikk, men heller ikke falske nyheter». I en e-post presiserer Wright overfor Faktisk.no at han sa «Jeg skal ikke påstå at vi driver med kvalitetsjournalistikk, men heller ikke falske nyheter».

Faktasjekken er utført av Innholdet publiseres i tråd med tillatelse gitt av Faktisk.no.
Slik ser Facebook-posten ut. Den har nærmere 36 000 har likes, delinger og kommentarer så langt. Faksimile: Facebook / Dagensnyheter.com
Powered by Labrador CMS