Honningsvåg-nedleggelse opp på ny

Beslutningen om å legge ned Finnmark Dagblads lokalkontor i Honningsvåg blir tatt opp til ny behandling etter sterke protester fra redaksjonsklubben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klubbleder Robin Mortensen i Finnmark Dagblad sier til Journalisten at det er berammet nytt styremøte i avisen 13. juni for på ny å behandle vedtaket fra forrige styremøte om å legge ned Honningsvåg-kontoret. Klubben reagerte kraftig på beslutningen i forrige uke som kom helt overraskende på de ansatte.

Redaktør Svein G. Jørstad bekrefter at styret tar saken på ny. Han sier det er styreleder Gunn Paulsen som har tatt initiativ til å behandle saken på ny etter at redaksjonsklubben kom med kraftige protester.

– Du kan si det er 1-0 til klubben, sier Jørstad.

Sterke lokale protester

Så spørs det hva utfallet blir om to uker. Styret i Finnmark Dagblad ønsker å legge ned Honningsvåg-kontoret og heller satse på dekningen av Hammerfest og Alta. Dette har vakt sterke reaksjoner også lokalt i Honningsvåg og Nordkapp.

Både ordføreren i Nordkapp kommune og en rekke kjentfolk i kommunen har protestert. Det pågår en underskriftskampanje både per sms og e-post. I tillegg har en aksjonskomité oppfordret til full kjøpsboikott av Finnmark Dagblad.

I strid med Hovedavtalen

Klubbleder Robin Mortensen sier at en enstemmig redaksjonsklubb har tatt sterkt avstand fra vedtaket om å nedlegge kontoret i Honningsvåg. Klubben har også påpekt at vedtaket er gjort i strid med Hovedavtalens bestemmelser, og at det dermed er ugyldig.

– Ledelsen har vedtatt dette uten å informere tillitsvalgte eller ansatte på forhånd til tross for at det er soleklare bestemmelser i Hovedavtalens paragraf 9 om at alle beslutninger av vesentlig betydning for driften skal drøftes på forhånd med de tillitsvalgte, sier Mortensen.

Han har også vært i kontakt med Norsk Journalistlag som fullt ut støtter klubbens tolkning av Hovedavtalens bestemmelser.

Klubben ble ikke informert

I et brev fra redaksjonsklubben til styret i forrige uke heter det at en nedleggelse av Honningsvåg-kontoret aldri har vært drøftet eller informert om til redaksjonsklubben i FD, og de minner om at det er bedriftens plikt å la tillitsvalgte fremme sine synspunkter før en beslutning tas. Bedriften har også plikt til å informere om årsakene til bedriftens disposisjoner, og konsekvensene for arbeidstakerne, skriver de ansatte til ledelsen.

Klubben er også uenig rent saklig i nedleggelsesvedtaket:

– En slik omlegging som det legges opp til, får store innvirkninger i redaksjonens arbeidshverdag, og spesielt for de ansatte i Hammerfest og Lakselv. Innad i redaksjonen fryktes det at en nedleggelse i Honningsvåg kan føre til tap av markedsandeler i Nordkapp og Måsøy kommuner.

Dårlige signaler

Redaksjonsklubben frykter en sterk svekkelse av FDs identitet og rolle som regionavis ved en nedleggelse av Honningsvåg-kontoret, og mener vedtaket sender ut dårlige signaler med tanke på Nordkapp og Måsøys posisjoner i forhold til framtidig oljeutvinning i Barentshavet og den sterke posisjon regionen har med tanke på fiskeri, reiseliv og kultur.

– En nedleggelse innebærer også at vi svikter vår samfunnsoppgave med tett oppfølging av utviklingen i disse næringene, heter det i brevet fra redaksjonsklubben.

Powered by Labrador CMS