Etterlyser svenske frilansere

– At svensker kvier seg for å prøve seg som norsk journalist er en ting. At ikke flere prøver seg som frilansere for svenske medier er noe helt annet. Og mye merkeligere, sier Björn Lindahl.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I nesten 30 år har svenske Lindahl bodd i Oslo og rapportert herfra for svenske medier. Mesteparten av tiden mer eller mindre uten konkurranse fra landsmenn.

– Det er rart, for det er bortimot ubegrenset med saker og temaer å skrive om fra Norge. Nato, olje, miljø og kvinneandel i styrer er bare noen av mange temaer som det er interesse for i svenske medier, og med tanke på hvor mange unge svensker som jobber i Norge er det merkelig at ingen av dem har sett muligheten til å frilanse, uttaler Lindahl, som fra sin plass i Oslo i dag primært skriver for Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten og danske Politiken.

Det måste va’ kärleken

Selv om han syns det er merkelig at ingen unge svensker prøver seg i Norge, ser han et par gode argumenter for hvorfor det er blitt slik.

– De som vil reise ut fra Sverige vil enda lenger ut. De vil til steder de opplever som mer spennende enn Norge. Samtidig er det dyrt å bo og leve her, og som frilanser får du ingen prisbonus fordi du jobber fra et dyrt land, sier Lindahl og tilføyer smilende:

– Derfor må det kanskje helst bli kjærligheten som kan få flere svenske journalister til Norge.

Viktig med kontakter

Slik som med han selv, for det var kjærligheten som førte ham til Oslo i siste halvdel av 1970-tallet. Og som gjorde at han reiste hjem til Sverige og tok journalistutdanning, før han i 1981 vendte tilbake til Oslo.

– Jeg har det veldig greit, og jeg har ikke manglet oppdrag. Men et problem for unge frilansere kan være at de savner kontakter i mediene, og da er sjansen for å få nei på forslag adskillig større enn om man kjenner folk.

Vil gjerne hjelpe

Lindahl betrakter gleden av å få nye svenske kolleger som større enn frykten for økt konkurranse.

– Jeg tror vel heller at flere norske saker i svenske medier vil øke interessen for stoffet ytterligere, så skulle jeg få noen nye svenske kolleger vil det neppe gå ut over min situasjon, sier Lindahl – og lover derfor å hjelpe de som vil prøve seg best mulig.

Powered by Labrador CMS