Flere selvstendige

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere jobber i enkeltpersonsbedrift. I Norge finnes snart en halv million, og omtrent halvparten er reelt aktive. Hvert år registreres 30.000 nye enkeltpersonsforetak, dobbelt så mange som for ti år siden. Pål Stavrum driver bladet Enkelt, som er rettet mot denne gruppen. Han ser tydelig at det er flere som velger å jobbe på denne måten.

– Mitt inntrykk er at veldig mange ønsker større fleksibilitet og frihet til å styre sin egen hverdag. Jeg er ikke overrasket over at en så stor andel av frilansere er fornøyd med jobben sin, sier han.

Bladet Enkelt har lesere i 120 ulike bransjer som alle er registrerte enkeltpersonsforetak. De har helt andre utfordringer enn en som driver, eller er ansatt i, en større bedrift. Han tror økningen av denne type bedrifter representerer en holdningsendring i samfunnet.

– Kanskje er vi på vei tilbake til et arbeidsliv som er mer likt det vi hadde for hundre år siden hvor de fleste var selvstendig næringsdrivende, som bonden, skredderen og handelsmannen. Når flere selger tjenester, blir det lettere å ha styringen over «ressursene» selv. Dette er en tendens som de fleste, ikke minst mediene, har oversett, sier Stavrum.

Powered by Labrador CMS