Konstituert generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening er bekymret over utviklingen. Foto: Birgit Danneberg

Byråkrater merker mindre trykk fra gravende journalister

– Dette er ikke bare et ansvar for mediene, men ikke minst for myndighetene, mener Norsk Redaktørforening.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Reidun Kjelling Nybø, konstituert generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er bekymret over signalene fra en rekke byråkrater og informasjonsfolk som er intervjuet av NRK. Flere offentlige instanser merker nå godt de massive kuttene i mediebransjen. De mener journalister graver så lite at de går glipp av gode saker, heter det i en større reportasje som ble publisert av nrk.no lørdag.

– Jeg merker veldig tydelig at trykket fra media har blitt mindre, sier rådmann i Arendal, Harald Danielsen.

Han opplever at journalistene er mindre opptatt av å gå i dybden enn tidligere, noe han ikke er alene om.

– Veldig endring

Informasjonssjef ved Sørlandet sykehus, Rune Nesdal Jonassen, har også merket en veldig endring de siste årene, sier han til nrk.no. Det er ikke antall henvendelser, men redaksjonenes prioriteringer han stusser over.

– Den gravende journalistikken og den kritiske journalistikken er borte. Redaksjonene har kanskje færre ressurser, men de ressursene de har går også til andre ting enn før, sier Jonassen.

Nina Kragerud Ertzaas, kommunikasjonssjef for Arbeids- og sosialdepartementet, forteller at stadig flere av journalistene som kontakter dem er ute etter kjappe svar på e-post framfor intervju med politikere. 

Kjelling Nybø mener det er bekymringsfullt hvis inntrykkene av at journalistene er blitt mindre kritiske stemmer.

– Det er klart at vi må følge med og diskutere hva som skjer når det blir mindre journalistikk som følge av kutt i mediehusene. Dette er ikke bare et ansvar for mediene, men for hele samfunnet – ikke minst myndighetene, mener Nybø.

Ikke i ferd med å dø

Til tross for mangeårige bemanningskutt i mediebransjen i inn- og utland ligger gravejournalistikken slett ikke på sotteseng. I oktober i fjor deltok hele 900 gravejournalister fra 121 land på Den internasjonale konferansen for gravende journalistikk - Global Investigative Journalism Conference (GIJC) - på Lillehammer. Sju år tidligere ble GIJC også arrangert på Lillehammer, da med drøyt 500 deltakere fra 86 land..

Les også: Gravejournalister fra 121 land strømmer til Lillehammer

Den norske Skup-konferansen er blitt arrangert årlig siden 1990, de siste årene med 500-600 deltakere. Årets arrangement finner sted i Tønsberg 8. til 10. april.

Powered by Labrador CMS