Stanghelle fikk Gullpennen

Harald Stanghelle ble tildelt Gullpennen da Riksmålsforbundet tirsdag delte ut Medieprisene 2006. Dermed har han fått alle de viktige medieprisene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Gullpennen for skrivende journalister ble første gang delt ut av Riksmålsforbundet i 1985 og er en av de gjeveste prisene i norsk presse. Aftenpostens politiske redaktør er blitt den store prisgrossisten i norsk journalistikk. Som den første i historien har han fått alle de tre store prisene: SKUP-prisen, Den Store Journalistprisen og nå Riksmålsforbundets Gullpenn.

Nynorsktalende Stanghelle hadde ifølge Aftenposten følgende kommentar da han mottok prisen:

– Jeg er mer en håndverker enn en gullpenn. For meg er språket et verktøy, ikke et leketøy. Mange oppfatter det sikkert som paradoksalt at jeg får Riksmålsprisen. Det ville virket disharmonisk for 10-15 år siden, men reflekterer vel at temperaturen i språkstriden er lav. Samtidig er det et faktum at jeg nesten hele mitt liv har skrevet på riksmål. Min skriftlige identitet er knyttet til det.

NRK-medarbeider Kari Slåttsveen og Dagsrevyen-veteran Einar Lunde ble ved samme anledning tildelt henholdsvis Lytterprisen Radio og Lytterprisen TV.

– Kari Slaatsveen har invitert lytterne raust inn i sin egen radioverden, og lokker dem med verbal eleganse dit hun vil, sa jurymedlem og viseformann i Riksmålsforbundet, Sverre Martin Gunnerud da han overrakte prisene.

Om Einar Lunde uttalte juryen blant annet:

– Det kommer ingen sleivete kommentarer fra Einar Lunde.

Powered by Labrador CMS