Henk van Ess måtte fortsette søkeundervisningen etter sitt over to timer lange foredrag på GIJC15-konferansen på Lillehammer. Foto: Bjørn Åge Mossin
Henk van Ess måtte fortsette søkeundervisningen etter sitt over to timer lange foredrag på GIJC15-konferansen på Lillehammer. Foto: Bjørn Åge Mossin

Facebooks Graph avslører personopplysninger du trodde var skjermet

LILLEHAMMER (Journalisten): Vitebegjærlige journalister ga ikke slipp på foreleser som demonstrerte det kraftige søkeverktøyet.

 

Publisert   Sist oppdatert

Salen var smekk full, med mange deltakere stående langs veggene og til og med sittende på golvet, da Henk van Ess delte sine nettkunnskaper på Global Investigative Journalism-konferansen (GIJC15) på Lillehammer torsdag. Her kan også du få innblikk i hans mange triks for å finne nyttig informasjon ved hjelp av sosiale medier. Se video og lenker lenger ned i artikkelen.

Facebook Graph er en sveitsisk lommekniv som åpner en helt ny verden av researchmuligheter, erklærte van Ess da han startet sin sesjon. Etterpå samlet en stor flokk seg rundt ham for å stille detaljerte oppfølgingsspørsmål.

Nederlandske van Ess er ekspert på å finne nyheter i store datamengder på sosiale medier. Han har undervist over 8.000 journalister i bruken av nyttige nettverktøy for undersøkende journalistikk, men opptrer sjelden på konferanser. Han er svært etterspurt til internkurser i europeiske mediehus, blant dem Axel Springer, Persgroep, Den europeiske kringkastingsunionen og Schibsted.

GIJC15-deltakerne hadde derfor en unik mulighet til å få demonstrert de beste triksene innen internettsøk gjennom det  over to timer lange foredraget “Internet search - How to find people”.

Alt om alle

Van Ess viste reelle eksempler som:

• Hvordan finner du ansatte i et våpenselskap?

• Hvordan får du tilgang til enorme bibliotek av videoer fra Facebook-brukere?

• Hvordan finner man russiske soldater i Ukraina?

Han startet med å vise at journalister kan finne fram til millioner av personopplysninger i Facebook ved kreativ bruk av søkeverktøyet Graph, som ble lansert i 2013.

- Alt man gjør privat på Facebook blir synlig i søkefunksjonene, sa han.

I videoen viser van Ess hva norske og europeiske journalister må gjøre for å komme i gang med Graph. Her nevner han blant annet et Graph-søk han selv gjorde for å finne ut om det var noen i en lokal flyklubb i Gudbrandsdalen som snakket nederlandsk. Det lyktes, og han fikk dermed vite mer om en lokal ulykke med et glidefly.

 

Hvem, hva, hvor

Graph er basert på spørsmål i Facebooks søkefelt, i form av setninger der temaet man er ute etter å vite mer om er spisset til. Søkeresultatene inkluderer både opplysninger hentet fra Facebook-vennenes aktiviteter, og andre typer informasjon som Facebook-algoritmene bidrar til å hente fram om temaet.

Facebook-brukere i USA har automatisk tilgang til Graph-systemet, noe som er omstrid og har skapt debatt i landet. Brukere andre steder i verden kan få tilgang ved å skifte over til amerikansk-engelsk språk i Facebook-innstillingene. Hver enkelt kan sperre egne opplysninger mot Graph-søk.

- Søk ved hjelp av Graph handler om hvem, hva, hvor og når, altså de klassiske journalistiske kriteriene, fortalte van Ess. Han demonstrerte hvordan journalister må utforme målrettede spørsmål i søkefeltet til Facebook.

De som bruker Graph kan få opp ting som ikke lenger ligger i profilen eller strømmen til Facebook-vennene. Til og med kommentarer den enkelte har lagt inn i debattråder dukker opp som resultat av et søk med Graph.

Egen maskin

Van Ess har publisert en egenutviklet Graph-søkemaskin for – på en enkel måte - å finne mer standardiserte opplysninger om personer på Facebook.

Se Graph-verktøyet her

Verktøyet hjelper deg også til å finne ut hvem som har vært hvor, og når de var der.

Slike søk skaper åpenbart motforestillinger, og van Ess svarte med følgende oppfordring til gravejournalistene:

- Bruk tingene du finner ved hjelp av dette verktøyet på en fornuftig måte.

Her er en tidlig oppskrift på å skjerme seg mot Graph

Twitter-søk

Van Essen viste hvordan du kan effektivt kan finne finne videoer på Twitter. Dessuten presenterte han metoder for å oppspore øyenvitner til hendelser, gjennom kreative Twitter-søk.

Se oppskriften på å finne øyenvitner via Twitter

(Krever at gratisappen SlideShare er installert på mobil og brett)

Les en Twitter-guide for journalister her

GIJC15-deltakerne i salen ble rimelig imponert da van Ess på slutten av sin seksjon viste hvordan man kan bruke geoverktøyet geofeedia.com, som er en betalingstjeneste, til finne navngitte russiske soldater som har tvitret i Syria i det siste.