Studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegård gikk til sak mot Bodø Nu. Her sammen med NJ-advokatene Vibeke Lærum og Mads Backer-Owe.
Arkivfoto: Marte Vike Arnesen
Bodø Nu-saken
Høyesterett vil ikke behandle anke i Bodø Nu-saken
Anken fra studentene ble avvist av ankeutvalget.
– Etter vårt syn er lagmannsrettens dom preget av mangelfulle drøftelser og flere rettsanvendelsesfeil. Det er uheldig hvis dommen blir stående, ikke minst fordi den skaper uklarhet om grensene for bruk av andres opphavsrettslig beskyttet materiale, uttalte NJ-advokat Vibeke Lærum til Journalisten tidligere i høst.
Men Høyesteretts ankeutvalg har nå bestemt at Bodø Nu-saken ikke vil bli behandlet i Høyrestrett. Dermed blir dommen fra lagmannsretten stående.
«Ankeutvalget finner enstemmig at det ikke er tilstrekkelig grunn til at saken blir fremmet for Høyesterett», skriver utvalget i sin beslutning.
Vant første runde
Avisa Bodø Nu ble saksøkt av de to studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegård etter en sitatsak om en studentprodusert podkast. Studentene gikk til sak med Norsk Journalistlag (NJ) på laget.
I første rettsrunde i Oslo tingrett vant studentene fram, men da ankesaken ble behandlet i Borgarting lagmannsrett, fikk de to ikke medhold.
I dommen fra lagmannsretten ble studentene dømt til å betalte sakskostnader på totalt i overkant av 500.000 kroner. Nå må de også ut med 49.000 kroner for å dekke sakskostnader som motparten har hatt i forbindelse med anken til Høyesterett.
NJ har tidligere uttalt de vil dekke sakskostnadene til de to studentene.
– Våre medlemmer skal vite at vi alltid stiller opp for dem og tar saker for retten dersom vi mener det er riktig. Saker som de, og særlig to studenter, aldri selv kunne risikert å gå i retten med for egen regning, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en kommentar.
Saken har ballet på seg i prestisje etter at både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag gikk inn som partshjelp for hver sin side før lagmannsrettens behandling.
– Vi er selvsagt skuffet over at anken ikke slipper inn til behandling i Høyesterett, og registrerer med det at Høyesterett ikke mener saken er prinsipiell nok. Den beslutning tar vi til etterretning, sier NJ-advokatfullmektig Mads Backer-Owe, som sammen med Lærum førte saken for studentene.
– Gledelig
På motsatt side er man derimot ikke skuffet over ankeutvalgets avgjørelse:
– Dette er gledelig for mine klienter. Det viser at Høyesterett ikke har sett noen grunn til å overprøve lagmannsrettens grundige og gode dom, som nå blir stående og som bekrefter at det som av mediene har vært ansett som god presseskikk på feltet, også er i samsvar med åndsverklovens bestemmelser om både sitatrett og gjengivelse av verk som inngår i nyhetsbildet. Det er en nyttig avklaring som har betydning for hele pressen, skriver advokat Jon Wessel-Aas i en epost til Journalisten.
Wessel-Aas har vært Bodø Nus prosessfullmektig.
Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.