Per Edgar Kokkvold. Foto: Birgit Dannenberg

– De fleste ville anonymisert

Tyven ble holdt anonym, mens sjefen ble identifisert. Kokkvold mener de begge burde vært anonymiserte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er i en artikkel på VG Nett og Agderposten det kommer fram at en 19-åring har stjålet penger og mat til sin narkomane søster. Begge avisene har anonymisert mannen, mens butikksjefen er omtalt med fullt navn.

Indirekte identifisering mener generalsekretær Per Edgar Kokkvold.

– Medvirket

Saken som har utspilt seg i en 7-Eleven butikk i Arendal er mer intrikat enn som så. For den daglige lederen krever at den ansatte betaler 50.000 kroner for å unngå politianmeldelse. Noe 19-åringen mener er langt mer enn han har stjålet for og vurderer derfor å politianmelde sjefen for utpressing. I tillegg sier en representant for Reitan Servicehandel, som eier kioskkjeden, at daglig leders oppførsel ikke er i tråd med kjedens politikk og refser mannen på VG Nett.

Trass i dette velger VG Nett å identifisere mannen.

– Vi gjorde det fordi han medvirket til det, og det var i orden for ham. Med 19-åringen har vi ikke gjort det fordi han har en narkoman søster, og da ville vi indirekte identifisert henne også, sier redaksjonssjef Christian Brændshøi.

Han forklarer at når mannen selv ønsket å stå fram med sin historie, var VG Nett veldig åpne for det. Redaksjonssjefen forteller at det også var diskusjoner om temaet før saken ble publisert.

– Anonymiser

Per Edgar Kokkvold i presseforbundet mener det er indirekte identifisering av 19-åringen i og med at navnet på butikksjefen er brukt i artikkelen. Dessuten er det bare én 7-Eleven-butikk i byen, noe som gjør identifiseringen enda lettere.

Kokkvold mener at det i utgangspunktet ikke er noe kritikkverdig med betalingsavtalen den daglige lederen vil ha i stand.

– Men så oppstår det strid om hvorvidt han har stjålet for beløpet som kreves, og så blir det spørsmål om daglig leder har overtrådt interne regler, noe talsmannen fra Reitan Servicehandel mener han har gjort. Og da er spørsmålet om VG også bør anonymisere. Jeg ville gjort det selv om han har stått fram, fordi det oppstår en ny situasjon.

Generalsekretæren forklarer at det ikke er snakk om brudd på Vær Varsom-plakaten, men heller snakk om logikk.

– Man må tenke på konsekvensene av identifisering. De fleste ville nok anonymisert begge to.

Powered by Labrador CMS