Vil skjerpe kravene til identifisering

– Det er høyst prisverdig at pressen ennå ikke har identifisert den såkalte lommemannen, sier medieforsker Carl-Erik Grimstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I motsetning til redaktør Olav Terje Bergo i Bergensavisen, som har forhåndsannonsert en kommende identifisering av lommemannen, ser ikke Grimstad tilstrekkelig viktige grunner til at mannen skal identifiseres med navn og bilde. Han mener en identifisering kanskje kan bringe flere uoppklarte eller ikke-anmeldte forhold opp i dagen, men mener det ikke er grunn god nok til å identifisere mannen.

Grimstad kommer i neste måned med en ny bok om «Privatlivets ufred», der nettopp pressens praksis med identifisering er et av hovedkapitlene.

– Identifisering er en av de aller vanskeligste sakene pressefolk må håndtere. Med dagens internett er det oppstått en situasjon der ufattelige mengder med informasjon på nettet gjør det mye lettere enn før å finne identiteten til en person ut fra noen få opplysninger. Det tok meg under ti minutter å finne både navn og bilde av lommemannen på nettet, sier Grimstad.

Mer restriktiv og skjerpet

I motsetning til mange andre mener Grimstad at dette tilsier at pressen må være mer restriktiv og innskjerpe kravene til identifisering. Den samlede informasjon om personer er nå så stor at det kan utgjøre et enormt press.

Pressen må med større alvor spørre seg om det virkelig er nødvendig å identifisere en person, og om slik identifisering har noen positiv nytte samfunnsmessig sett. Dette må veies opp mot den belastning en identifisering kan ha for den det gjelder.

– Jeg synes problemstillingen blir godt illustrert med denne lommemann-saken. Her har vi en person som utsettes for en monumental fordømmelse og oppmerksomhet, sier Carl-Erik Grimstad.

Kvantiteten gjør ikke saken til noen Schnitler-sak

Han sier seg også enig med advokat Tor Erling Staff om at man må ikke la seg forlede av kvantiteten av antall overgrep og dermed tro at dette er en slags Schnitler-sak.

– Jeg mener at pressen i saker som dette har en viktig oppgave i dimensjoneringen av saken. Pressens overdimensjonering av slike saker kan også påføre ofrene ytterligere skyldfølelse og lidelser.

Powered by Labrador CMS