IJ håper på Giske

Ledelsen forventer at kulturminister Trond Giske ikke kutter ytterligere i statsstøtten til Institutt for journalistikk i statsbudsjettet neste fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er forberedt ekstraordinært telefonstyremøte ved Institutt for Journalistikk neste fredag når regjeringen legger fram forslag til statsbudsjett for 2008. IJ-leder Trine Østlyngen sier hun er meget spent på hva som kommer fra departementet.

IJ får i dag rundt sju millioner kroner i statsstøtte. Da daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland la fram sitt siste statsbudsjett for 2006, foreslo hun å stryke hele støtten til IJ. Det rettet den nye kulturministeren Trond Giske opp, men allerede året etter, i statsbudsjettet for 2007, trakk han tilbake en million.

– Vi har en forhåpning om at vi i alle fall ikke mister noe denne gang. Det vil være veldig uheldig. IJ er inne i en fin utvikling, og vi håper å kunne gå i pluss neste år, sier Østlyngen.

IJ-lederen sier at instituttet er inne i en god periode med stor søkning til kursene. Styret og IJ-lederen hadde møte med kulturministeren i januar for å drøfte statens langsiktige forhold til instituttet, og Østlyngen mener de møtte forståelse for at IJ har behov for forutsigbarhet med hensyn til rammebetingelsene.

– Vi oppfattet det slik at vi ville få et signal, dersom det skjer noe ekstraordinært i forhold til budsjettet, og noe slikt signal har vi ikke fått.

– Hvordan tolker du det?

– Det tolker jeg slik at det ikke kommer noe kutt i støtten.

Misfornøyd med Journalisten-oppslag

– Vi har forstått det slik at du på allmøte på IJ fredag forrige uke og på styremøtet mandag denne uke skal ha gitt uttrykk for at et notat fra de ansatte om IJs økonomi og den omtalen det fikk i Journalisten i vår, skal ha blitt lagt merke til i departementet?

– Jeg har sagt at jeg mener oppslaget var feil, og at det var uheldig med et feilaktig oppslag i den prosessen vi har med departementet om statsbudsjettet.

– Hvis noen oppfatter deg slik at du i realiteten sier at dersom vi nå mister statsstøtte, så takk dere selv, – hva sier du til dem?

– Nei, sånn kan det ikke tolkes. Dersom vi mister statsstøtte nå, er det veldig uheldig for hele instituttet og alle de som jobber der, og ikke minst for den aktiviteten vi driver og bygger opp, sier IJ-leder Trine Østlyngen.

Slitt med økonomien lenge

IJ har lenge slitt med dårlig økonomi. For 2006 var det budsjettert med et beskjedent overskudd på 115.080 kroner, men det endte med et underskudd på nær 1,7 av en omsetning på vel 26 millioner kroner.

For inneværende år reduserte regjeringen statstilskuddet med en million kroner, og IJ har budsjettert med et underskudd på 601.000 kroner. Da er det imidlertid tatt med en ekstraordinær inntektspost fra salg av en tjenestebolig som ble frigjort etter nedbemanningen før sommeren. Det reelle budsjettunderskuddet er derfor nærmere 1,5 millioner kroner.

Ifølge en regnskapsoversikt per 2. tertial, som ble lagt fram på styremøtet mandag, ligger IJ nå litt foran budsjett, og Østlyngen mener at IJ vil komme ut av 2007 med et underskudd på rundt 300.000 kroner. Kombinasjonen fortsatt underskudd og en ekstraordinær inntektspost fra et boligsalg gjør imidlertid at IJ kan stå nesten ribbet tilbake med en egenkapital som er redusert til en snau million kroner.

Løpende konflikter

Økonomien har da også vært gjenstand for løpende konflikter ved IJ. I desember i fjor rettet fag- og forskerstaben ved IJ kraftig kritikk mot ledelsen for et strategidokument som de mente er dårlig egnet til en diskusjon om IJs framtidige virksomhet. På nyåret utarbeidet en arbeidsgruppe med medarbeidere fra alle fagforeningene på IJ et eget »notat om IJs regnskap og budsjett». Det er dette notatet, og ikke minst presseomtalen av saken i Journalisten, IJ-ledelsen mener er blitt lagt merke til i departementet og som ledelsen mener er skadelig for IJ.

De ansattes notat med sterk kritikk av ledelsen munnet ut i et brev som ble lagt fram på styremøte 8. mars med påstander om at «økonomistyringen ved IJ er mangelfull» og at den «ikke er under kontroll». I et ikke-styrebehandlet svarbrev fra styreleder Einar Hålien heter det at han deler mange av de ansattes bekymringer når det gjelder IJs framtid, men at han har «fullt tillit» til at økonomioppfølgingen håndteres på en «god og relevant måte av ledelsen ved IJ».

Intern oppvask og refs av ansatte

Episoden med de ansattes brev til styret, og spesielt omtalen av saken i Journalisten, førte til oppvask internt på IJ. Saken ble tatt opp på allmøte, og i en e-post til de ansatte kom IJ-leder Østlyngen med kraftig refs av de ansatte for at saken var blitt kjent. I e-posten skrev IJ-lederen at hun sterkt mislikte at Journalisten satt med et notat fra de ansatte om den økonomiske situasjonen ved instituttet.

Østlyngen skrev videre at hun «regner med alle skjønner at det er uakseptabelt å gå ut av huset med interne – og etter hva vi har skjønt på de tillitsvalgte – uferdige arbeidsnotater på den måten som har skjedd i denne saken.»

«Vi undrer oss over motivet til den som har gitt fra seg dette notatet,» skrev Trine Østlyngen.

Powered by Labrador CMS