Illustrasjon: Faksimile fra Time.com, der Arnold Schwarzenegger holder en pressekonferanse om hurtigtog i California.

Schwarzenegger til kamp mot injurieturisme

California er fjerde amerikanske stat som blokkerer britisk injurierett, som også har skapt problemer for skandinaviske aviser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både danske Ekstra Bladet og Dagens Næringsliv (DN) er, som Journalisten har omtalt, blitt truet med britisk injuriesøksmål.

I fravær av klare internasjonale retningslinjer på området er en påstand injurierende der den blir lest. Siden det i britisk injurierett er den anklagede som må bevise sin uskyld, i tillegg til at det er dyrere å føre injuriesøksmål i England enn de fleste andre steder, kan et britisk injuriesøksmål være en effektiv måte å true folk til taushet.

Blokade

Da Californias guvernør, Arnold Schwarzenegger, sist uke undertegnet en lov som vil tillate statens rettsstoler å nekte å håndheve britiske injuriedommer, ga statens lovgivere uttrykk for at deres domstoler var nødt til å ha mulighet til å blokkere injuriedommer fra Storbritannia fordi landet ‘er blitt ett juridisk Mekka for de rike og de berømte’. Fra før har Illinois, New York og Florida innført tilsvarende lover, mens Hawaii og New Jersey har satt i gang den juridiske prosessen.

– Et slikt forsvar hjelper jo mye så lenge du ikke har eiendeler i England som engelske myndigheter kan ta beslag i, eller du ikke har noe i England å gjøre. Men i Europa er vi såpass bundet opp av europeiske direktiver og konvensjoner at vi ikke bare kan sette opp en tilsvarende juridisk mur i Norge uten videre, sier NRKs advokat Jon Wessel-Aas.

Globaliseringens skyggeside

I USA har spesielt saken til den amerikanske forfatteren Rachel Ehrenfeldt, som ble stevnet for injurier i London av saudiarabiske milliardæren Khalid bin Mahfouz for anklager hun kom med i en bok 23 briter hadde kjøpt via Amazon, skremt mange.

– Dette er informasjonsglobaliseringens bakside, vi vil se mer og mer at folk velger seg ut de lovsystemene som er mest gunstig for dem. På den måten kan britisk injurielovgivning helt utilsiktet bli verdens foretrukne injurielovgivning, har advokaten David Carr tidligere sagt til Journalisten om saken.

Nylig har også en rekke høyprofilerte engelske saker, som injuriesøksmålet mot den britiske forfatteren Simon Singh og råvarehandleren Trafiguras forsøk på å sette munnbind på The Guardian, skapt debatt om det ikke er på høy tid å revidere britisk injurielovgivning.

 

Powered by Labrador CMS