Protesterer mot kinesiske støysendinger

NJ har sendt brev til den kinesiske ambassaden og ber myndighetene om å stanse støysendingene mot The Voice of Tibet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I et brev adressert til den kinesiske ambassadøren til Norge, Gao Jian, skriver Norsk Journalistlag at det er uholdbart at kinesiske myndigheter legger støysendinger oppå sendingene til The Voice of Tibet og ber om å få slutt på dette. Les brevet her.

12 år med støy

Radiostasjonen har hatt sendinger til Tibet fra Norge i over 12 år, og like lenge har myndighetene i Kina lagt støy på deres signaler.

– Det vi har opplevd som radiostasjon er at myndighetene har intensivert støysendingen. Vi har holdt på i over 12 år, og like lenge har de lagt støy på sendingene våre, dette er blitt trappet opp siden 2001. Siden protestene i Tibet tidligere i år har vi opplevd en ytterligere økning av støysendingene, sier Øystein Alme, daglig leder for stasjonen.

Han forteller at myndighetene i Kina legger tre lag med støy fra forskjellige steder i Kina på stasjonens sendinger. The Voice of Tibet sender på eksklusive frekvenser.

Koordinert

– NJ finner dette uakseptabelt. Slike forstyrrelser strider mot prinsippet om talefrihet og NJ ber kinesiske myndigheter om å få en stans på dette, står det i brevet som er signert journalistlagets leder Elin Floberghagen og nestleder Kjetil Haanes.

Alme forteller at kineserne følger nøye med på om stasjonen forsøker å finte støysendingene.

– Dette er veldig koordinert arbeid fra deres side. Dersom vi bytter frekvenser – så følger de etter. De har folk som lytter til oss og følger med på oss. Vi sender tre parallelle sendinger i prime time, og disse møter åtte forskjellige støysendinger fra seks forskjellige steder.

– Ville vært fantastisk

Alme tviler på at brevet fra NJ vil gjøre den store uttellingen, men ser på det som et ledd i en større prosess for å få kinesiske myndigheter til å myke opp sine holdninger.

– Jeg håper det, men jeg har ingen grunn til å være optimistisk. Det hadde vært veldig fantastisk for lytterne våre – det er de det handler om.

– Vi får håpe at det skjer noe positivt, men jeg er ikke sikker på at det skjer gjennom et brev. Men det er et ledd i en prosess, som oppmykningen av nettsensuren sin, sier Alme.

Powered by Labrador CMS