Isaac Mao. Foto: Terje I. Olsson

Kinesisk bloggerevolusjon gjør sensur vanskeligere

Snart 50 millioner blogger gjør livet vanskelig for de sensursultne og snur opp ned på Kinas medielandskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– For tre år siden kopierte kinesiske bloggere tradisjonelle medier, nå kopierer tradisjonelle medier bloggerne. Spesielt livsstilsjournalister gjør sitt beste for å kopiere, sier Isaac Mao, av mange regnet som Kinas første blogger.

Grasrotinitiativer

Journalisten møtte Mao over frokost under den globale gravekonferansen på Lillehammer (GIJC) i helgen. Den profilerte bloggeren er blant annet grunnlegger av CNBlog.org og Social Brain Foundation, som støtter et hav av grasrotinitiativ i Kina og er tilknyttet Berkman senter for internettforskning i California. Også Rebecca McKinnon og Ethan Zuckermann, grunnleggerne av det globale bloggnettverket Global Voices, som Mao samarbeider med i Kina, er tilknyttet dette senteret.

– Ved utgangen av 2007 var det 47 million bloggere i Kina, men mange har flere blogger, eller de setter opp en blogg og glemmer den. Antall aktive bloggere er rundt 20 millioner. Av disse blogger 90 prosent om personlige ting, som mat, livsstil og teknologiske duppeditter. Det er ikke mange politiske bloggere i Kina, men mange poster politiske meninger innimellom mer personlige poster, forklarer Mao.

Lærer å skjule spor

Mye av arbeidet hans er sentrert rundt å trene borgerjournalister og bloggere til å bruke nettet mer effektivt og beskytte seg mot statlig overvåking gjennom blant annet å skjule IP-adressene sine. Han mener nettopp det at det nå er så mange blogger i Kina gjør det vanskelig å overvåke alt bloggerne skriver.

Sammen med Global Voices, som blant annet har en samarbeidsavtale med Reuters, er han også involvert i prosjekter for å trene folk ved The Shanghai Journalism School.

– Kina har millioner av bloggere nå, millioner som gjør det samme gjør det vanskeligere for regjeringen å overvåke. Vi er kommet til et veiskille og venter på tidspunktet det kommer til å tippe over, sier Mao, og utdyper:

– Vi ønsker å lære folk å bruke verktøy som hindrer at myndighetene kan overvåke dem og å trene bloggere i journalistiske metoder som gjør dem i stand til å foreta egne undersøkelser.

Trege journalister

Selv har han ikke opplevd at bloggingen har skapt store problemer med myndighetene, men presiserer at dette kan ha mye med at arbeidet hans ikke er direkte politisk, men sentrert rundt det å fortelle folk om bedre og gratis tekniske verktøy.

– Enkelte vet at jeg jobber med prosjekter for å knytte sammen bloggere globalt, så jeg ble innkalt til det man i Kina så diplomatisk kaller en «kaffesamtale». Jeg spurt ut om hva jeg visste om hvordan folk brukte blogger, men svarte bare at de kunne google meg da informasjonen om alt jeg gjør er offentlig tilgjengelig. Samtidig bruker jeg selvsagt alle de «sikre» måtene å kommunisere på for å beskytte meg selv, forklarer han.

Mao forteller at han har prøvd å overbevise journalistvennene sine om hvor viktig blogging er, men det er bare de siste ett eller to årene de har innsett at det har noe for seg.

– Bloggere og journalister er ikke fiender. Først trodde media at bloggerne ville stjele «øynene», eller trafikken deres, så lo de av dem fordi de ikke var seriøse nok, ikke gikk nok i dybden, ikke var journalistiske nok. Nå er de nødt til å samarbeide med dem, sier Mao, som er invitert til å fortelle VG multimedia om internettstrategi.

Konferanse 1.0

Nettentusiasten er ikke videre imponert over hvor utbredt bruken av de verktøyene han er så opptatt av, er på den globale konferansen GIJC for undersøkende journalister. Han kaller den en «konferanse 1.0».

– Det er veldig mange deltakere her, men jeg har ikke sett andre enn deg bruke twitter (en mikrobloggingstjeneste). Jeg skulle ønske 20 prosent her brukte twitter, da det ville gjort konferansen veldig mye mer interessant. Tjenester som blogger og twitter burde redefinere bredden i det journalistiske landskapet. Det burde åpne opp journalistikken slik at leserne kan delta og gi den mer troverdighet. Det er som The global light-prisen de deler ut her, alle trenger å bli opplyst.

Powered by Labrador CMS