Godt forberedt på OL-dekning

Den internasjonale journalistføderasjonen lanserer netthjelp for OL-journalister, men norske journalister er allerede godt kurset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

International Federation of Journalists (IFJ) har laget en egen side med verktøy for å hjelpe journalister som rapporterer fra Beijing-OL: Play the Game for Open. Men norske journalister stiller godt forberedt til OL-åpningen denne uken, sier Kjetil Haanes, nestleder i Norsk Journalistlag (NJ).

Omfattende kursing

– Jeg tror vi har møtt alle norske journalister som reiser til Beijing i forbindelse med begivenheten. Vi har hatt massevis av kurs for OL-journalister, blant annet for NRK og i samarbeid med Amnesty International, utdyper Haanes.

Den nye IFJ-siden inneholder en oversikt over offisielle og uoffisielle kilder – det være seg myndigheter eller blogger som skriver om livet i Kina – diskusjonsforum for journalister som opererer i landet under sportsbegivenheten, og nyttige råd og pekere.

Verdensbegivenhet

– Det komme tross alt 40.000 journalister til Beijing, rundt 20.000 av dem akkrediterte, det blir verdens største mediebegivenhet. I tillegg er det kompliserte arbeidsforhold der, og ikke alle IFJs medlemsland har kurset like mye som oss. Journalistene vil møte en rekke utfordringer de ikke er vant med, forklarer Haanes.

Blant annet lenker IFJ-siden til mye nyttig informasjon fra Foreign Correspondents Club of China (FCC China) med råd om områder det kan være vanskelig å få tilgang til, sensitive temaer og hvordan beskytte kildene sine i et land hvor så mye overvåkes.

Kildevern hett tema

Det advares mot å etterlate enhver form for elektroniske eller andre spor som kan koble deg til en dissident. Her vises det som eksempel på hvor omfattende landets overvåkingsapparatet er, til hvordan et håndskrevet notat som skulle skrive seg fra New York Times kontor ble fremlagt som bevis i rettssaken mot dissidenten Zhao Yan.

– FCC advarer veldig om kildevern og ber folk være spesielt oppmerksomme på hvordan de håndterer dette. De ba om garanti fra kinesiske myndigheter om at kilder som snakker med utenlandske medier ikke blir utsatt for represalier – men ble avvist. Vestlige journalister blir derfor bedt om å være veldig oppmerksomme på at kinesere de snakker med kan få problemer i etterkant, sier Haanes.

Eva Stabell, landsstyremedlem i NJ og styremedlem i IFJ, forteller at IFJ også har ansatt en av lederne fra journalistforbundet i Hong Kong til å være til stede i Beijing.

– Hun skal hjelpe journalister som havner i trøbbel og bistå underveis, sier Stabell.

Powered by Labrador CMS