– Kan ikke bare se på

TOKYO (Journalisten): Han kommer direkte fra flyplassen der han ble holdt tilbake i flere timer fordi han ble arrestert under fakkelstafettens start i Athen sent i mars.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg måtte skrive under på at jeg lover å rette meg etter japansk lov, sier Robert Ménard når Journalisten treffer ham i Tokyo sist fredag.

Innvandringsmyndigheter verden over holder for tida et ekstra øye med franskmannen Ménard – den omstridte generalsekretæren i Reportere uten grenser (RUG), organisasjonen han selv startet i 1985.

Oppladningen til OL i Beijing har plassert RUGs aktiviteter i brennpunkt som aldri før. Mye takket være 53-årige Ménard, som ikke ser noen problemer ved å kombinere rollene som menneskerettighetsforkjemper og journalist.

Aktivist uten grenser

– Jeg har vært journalist i over 30 år, men jeg er også aktivist. Jeg mener det er vårt ansvar som journalister å handle for å skape en bedre verden. Vi kan ikke bare observere.

Ménard er samtidig nøye med å poengtere at RUG ikke er en politisk organisasjon, og avviser bestemt påstander om at han eller RUG er pro-tibetanske.

– Vi har vært imot Kina-OL helt fra starten. Regimet i Beijing respekterer ikke menneskerettighetene. Da kan man, ifølge de olympiske statutter, ikke stå som vertskap for lekene.

Vil ha boikott

Ménard er sterkt kritisk til Den internasjonale olympiske komité og lederen Jacques Rogge, som han mener har ofret de olympiske idealene på Mammons alter.

– Jacques Rogge har aldri tatt menneskerettighetene opp med de kinesiske arrangørene. Det ser jeg som er stort svik, sier Ménard.

Han oppfordrer stats- og regjeringssjefer verden over til å følge eksempelet fra Tysklands Angela Merkel og Storbritannias Gordon Brown og ikke reise til åpningsseremonien 8. august. Derimot mener han det er greit at idrettsutøvere deltar i Beijing.

– Jeg har full forståelse for at utøvere som har trent lenge, ønsker å vise hva de kan.

Hva mener han den enkelte journalist bør gjøre, bli hjemme i protest eller dra til Beijing og gjøre jobben sin? Ifølge Ménard er det i orden å reise hvis man klart og tydelig tar avstand fra overgrep i Kina.

Han viser fram to jakkemerker. Det ene har de kinesiske tegnene for «frihet», det andre det snart klassiske bildet av de fem OL-ringene som håndjern.

– Jeg håper journalistene som reiser til Beijing tar på seg et av disse merkene, sier han.

Uinteressant kritikk

Kritikken mot at han og RUG har krysset en grense og blitt en del av den politiske virkeligheten journalister har som oppdrag å granske, synes Ménard er uinteressant og kunnskapsløs.

– Mitt mål er ikke protesten i seg selv, men at den fører til noe, som til at fengslede journalister verden over settes fri. Jeg burde kanskje overveie å skifte navn på organisasjonen til Aktivister uten grenser, ler franskmannen. Jeg mener ikke alle journalister må bli aktivister og delta i protestmarkeringer. Men jeg er takknemlig om så mange som mulig av dem som drar til Beijing, virkelig viser hvor de står.

Blander idrett og politikk

Hver gang et større idrettsarrangement skal holdes i et land med tvilsomt regime, dukker spørsmålet opp om idrett og politikk hører sammen. Robert Ménard tviler ikke et sekund.

– Vi i RUG anklages for å blande kortene, men den kritikken burde heller rettes mot ledelsen i Beijing. Starten på maratonløpet er lagt til Den himmelske freds plass, under det store portrettet av Mao Zedong – en person historien har vist var ansvarlig for 30-40 millioner menneskers død. Det kaller jeg å blande idrett og politikk.

Powered by Labrador CMS