Kina-korrespondenter slår alarm

Utenlandske korrespondenter i Kina slår alarm om drapstrusler, trakassering og restriksjoner etter at fakkelstafetten startet. Norsk Journalistlag krever handling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

100 dager før Beijing-OL starter slår den utenlandske korrespondentklubben i Beijing (FCCC) alarm. FCCC, som har om lag 325 medlemmer, melder at arbeidsforholdene for utenlandske journalister har blitt dramatisk forverret etter at fakkelstafetten startet. NJ benytter den internasjonale pressefrihetens dag, lørdag 3. mai, til å be den internasjonale olympiske komité, IOC, om å ta grep for å bedre arbeidsbetingelsene og sikkerheten til journalister som arbeider i Kina.

Ti utenlandske journalister har ifølge FCCC mottatt drapstrusler. Mange andre opplever trakassering og blir i tillegg forhindret i å bevege seg fritt, blant annet i Tibet, går det fram av rapporten fra korrespondentklubben.

– Brudd på løftene

I en pressemelding betegner NJ restriksjonene og angrepene på journalister som et klart brudd på de løftene IOC og kinesiske myndigheter selv har gitt i forbindelse med at Kina fikk OL.

– I stedet for å bruke energi på å boikotte norske journalister, bør IOC og Gerhard Heiberg snarest konsentrere seg om å bedre sikkerheten og arbeidsforholdene for journalister i Kina. Det er også på tide at vi får vite hva Heiberg og IOC faktisk sier til kinesiske myndigheter i samtalene om presse- og ytringsfrihet, sier NJs nestleder Kjetil Haanes.

Tilgang til Tibet

NJ slutter seg fullt ut til kravene fra korrespondentklubben. Der blir det blant annet krevd at utenlandske journalister straks får full tilgang til hele Kina, inkludert Tibet, at det blir satt i gang etterforskning av rapporter om offisiell trakassering av utenlandske medier, og at det blir gitt garantier om at offisielle kinesiske tjenestefolk ikke blir straffet eller trakassert om de snakker med utenlandske journalister.

Philip Lote, leder for NJs Kina-utvalg og tidligere NRK-korrespondent i Kina, sier at utenlandske journalister får en sterkt redusert mulighet til selv å innhente opplysninger om ikke Kinas nye reglement for utenlandske journalister blir håndhevet. Han mener at kinesiske myndigheters innblanding i arbeidet til utenlandske journalister de siste månedene er et alvorlig tilbakeskritt.

Krever åpenhet

– Kinesiske myndigheter må ta klart avstand fra hatkampanjene og dødstruslene mot utenlandske journalister. Kinas nye reglement for utenlandske journalister må også ha levekraft i mer konfliktfylte tider. Åpenhet vil også styrke Kinas troverdighet i forhold til omverdenen, sier Lote.

Powered by Labrador CMS