Kong Harald og dronning Sonja er på et ni dager langt statsbesøk i Kina. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongen vil trolig ta opp menneskerettigheter med Kina

Har ikke vært naturlig ennå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kong Harald visste ikke om Kinas omstridte «omskoleringsleire» før han kom til landet. Han sier at menneskerettigheter blir et tema i dialogen med myndighetene.

– Vi som kommer fra Vesten, er veldig opptatt av menneskerettigheter, og dette kommer vi til å ha en dialog med Kina om, og vi kommer helt sikkert til å få anledning til å ta opp dette senere, sa kongen da han møtte norsk presse i Dunhuang lørdag.

Kongeparet er på et ni dager langt statsbesøk, og i forkant har blant annet Amnesty bedt dem om å ta opp menneskerettigheter med kinesiske myndigheter.

Omstridte leirer

Kongen ble spurt direkte om situasjonen i Xinjiang-provinsen, hvor Amnesty har anslått at opp mot én million mennesker er internert i «omskoleringsleirer».

– Jeg visste egentlig ikke om det før jeg så det i avisen da vi var her. Men dette tror jeg sikkert er tilfelle. Dette er en av baksidene – eller andre siden av dette. Det økonomiske er i framgang, og så er det andre områder hvor de kanskje ikke har så stor fremgang, sa kongen om situasjonen i Kina.

Under forrige statsbesøk i landet i 1997, kom menneskerettsspørsmålet opp under samtaler med president Jiang Zemin. Kongen fortalte etterpå at han ikke opplevde det som problematisk å ta opp kontroversielle saker med kineserne.

Skal møte presidenten

Tirsdag møter kongeparet president Xi Jinping i Beijing.

– Vi får se. Nå har vi ikke tatt det opp foreløpig, for vi har ikke truffet de riktige menneskene. Det er kanskje lettere å svare på det etter at vi har vært i Beijing, sier kongen til NTB på spørsmål om han vil ta opp menneskerettighetene spesifikt.

Så langt har kongeparet vært i den lille byen Dunhuang i Gansu-provinsen og stort sett møtt representanter for delstatsmyndighetene.

Et av hovedformålene med statsbesøket er å videreutvikle det nylig gjenopprettede vennskapet mellom Norge og Kina og styrke handelsforbindelsene.

– Vi må huske at dette er en av de ledende økonomiene i verden. Toget går hvis vi ikke er på stasjonen når toget forlater stasjonen, sier kongen.

Forventer tydelig tale

Kongeparet startet statsbesøket i Kina torsdag, og snart slutter også utenriksministeren og næringsministeren seg til reisefølget.

– Amnesty forventer at regjeringen, med utenriksministeren og næringsministeren i spissen, tar opp utfordringer med ytringsfrihet, forfølgelse av advokater, journalister og menneskerettighetsforkjempere og situasjonen i Xinjiang med kinesiske myndigheter, sa Amnesty i Norges fagperson for Kina, Gerald Kador Folkvord, til NTB i forrige uke.

Ifølge en Amnesty-rapport som nylig kom ut, blir mange av de internerte i Xinjiang utsatt for mishandling og tortur, og mange skal være anklaget for å være ekstremister på svært tynt grunnlag og uten dom.

FN har bedt Kina om å løslate de internerte og kaller leirene for «soner uten rettigheter».

Forsvarer leirene

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Lu Kang, forsvarte torsdag leirene.

– Det å ta slike grep for å forhindre og bekjempe terrorisme og ekstremisme har i stor grad sørget for sosial stabilitet i Xinjiang og har sikret levebrødet til mennesker av alle etniske grupper i Xinjiang, uttalte Kang.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har i forkant av besøket sagt at «menneskerettigheter er en integrert del av regjeringens utenrikspolitikk».

– Derfor er den også en viktig del av dagsorden for vår dialog med Kina, sa hun til NTB i forrige uke.

Powered by Labrador CMS