Den russiske gravejournalisten Maria Zholobova på vei inn på politistasjonen sammen med sin advokat.

Politirazzia mot russiske gravejournalister

Presset mot uavhengige medier øker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Russiske myndigheter gjennomsøkte tirsdag leilighetene til flere gravejournalister og deres familiemedlemmer i en ny razzia mot landets uavhengige medier.

Russisk politi raidet boligen til nyhetsredaktør Roman Badanin i nettavisen Proekt, og Maria Zholobova, en av avisens gravejournalister.

Politiet gikk også til aksjon i leiligheten til foreldrene til avisens assisterende redaktør Mikhail Rubin, som selv ble arrestert utenfor boligblokken til Zholobova og ført til foreldrenes bolig.

Russisk politi er her i ferd med å raide leiligheten til Maria Zholobova, som kan ses i bakgrunnen.

Publiserte materiale

Ifølge Proekt selv skal raidene har skjedd etter at avisen lovet å publisere materiale fra etterforskningen av Russlands innenriksminister Vladimir Kolokoltsev og hans påståtte rikdom. Nettstedet publiserte historien kort tid etter raidene startet.

Senere sa Proekt at minst to av de tre raidene var knyttet til en ærekrenkelsessak etter en dokumentar Badanin og Zholobova jobbet med i 2017 om en forretningsmann i St. Petersburg og hans påståtte bånd til organisert kriminalitet.

Det er uklart hvorfor Rubins leilighet ble raidet.

Økt press på russiske medier

De siste månedene har russiske myndigheter økt presset på landets uavhengige nyhetsmedier. De populære mediene Meduza og VTimes ble klassifisert som «utenlandske agenter» av regjeringen – en merkelapp russiske myndigheter bruker på grupper, medier eller enkeltpersoner som mottar utenlandsk finansiering.

Dersom man får denne betegnelsen, innebærer det blant annet ytterligere myndighetskontroll.

Russland har også brukt betegnelsen til å ilegge tunge bøter på USA-finansierte Radio Free Europe/Radio Liberty, for at de ikke spesifiserer når materiale kommer fra så kalte «utenlandske agenter».

Kringkasteren har bedt om hjelp fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Powered by Labrador CMS