VGs Krimpodden kjørte live-show i Olavshallen i Trondheim 8. september i år.

VG-journalisten hadde drapsmannen i bilen

Krimpodden-duoen ga innblikk i livet som krimjournalister da de inntok scenen i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg møtte en dame en gang som spurte meg hva jeg dreiv med. Jeg sa jeg var krimjournalist, så sa hun: «Hvilke bøker er det du liker best, hvem har du anmeldt?»

– Hæ? Trodde hun du dreiv med kriminalromaner?

  • Se alle bildene nederst i sakene.

Med en ukentlig lytterskare på nærmere 75.000, er Krimpodden en av Norges største podkaster. VG-journalistene Øystein Milli og Tor-Erling Thømt Ruud jobber med høyst reelle krimsaker, og har blitt kjente navn i true crime-verdenen.

Å fremføre podkasten live, har aldri vært i tankene til det lille produksjonsteamet, men da Olavshallen i Trondheim ringte og spurte, var det vanskelig å si nei.

– Det er jo en av de aller største scenene da, sier produsent Vilde Kalsaas Worren. Hun er bakkvinnen for VG-podkasten, og er med for å passe på at alt går som det skal denne kvelden.

– Jeg visste egentlig ikke hvor stort det var da jeg ble spurt, men vi lever for og av Krimpodden, kun store saler fra nå, sier hun på spøk og ler.

Politiradioens tid

Det er den lille salen i Olavshallen som denne gangen skal fylles av krim-interesserte trøndere.

– Dere er heldige som er her i kveld, sier en smånervøs Thømt Ruud i det han entrer scenen.

– Milli har akkurat landa fra Haugesund! proklamerer han, og et kollektivt innpust høres fra salen.

True crime er stort, og ingenting er større akkurat nå enn den sensasjonelle utviklingen i Birgitte Tengs-saken.

Øystein Milli er god til å prate, samtidig kan han utrolig mye om de aller største krimsakene i Norge. Tengs, Jørgensen, Orderud, Lørenskog, er bare noen av sakene han har jobbet med.

Han er med andre ord den perfekte prateren å ha med i en en krimpodkast.

Havnet midt i biljakt

– Hva gjør egentlig en krimjournalist, Øystein?

Thømt Ruud styrer samtalen videre etter at Milli har snakket om Birgitte Tengs i 40 minutter. De er allerede langt bak skjema.

– Det er jo verdens beste jobb, svarer Milli og ser ut i salen.

Thømt Ruud jobber nå kun med podkasten, Milli sjonglerer podkasten og jobben som krimkommentator i VG. Begge begynte de å jobbe i lokalavisa som tenåringer. Den gang med politiradioen fastlimt i hånda.

– Det var litt andre tider da, ja, sier Milli.

– Vi hørte på politiradio, der fikk vi høre hva politiet til enhver tid drev med. Det er jo ikke alltid det gikk like bra, sier Milli og humrer før han utdyper:

– Det var en biljakt på Øvre Romerike, jeg var ung, hørte på politiradioen og hørte hvor de kjørte. Jeg havna midt oppi jakta. På et tidspunkt kjørte biltyven først, deretter kom politibilen og så kom jeg rett bak det igjen i en slags kolonne.

–Du holdt deg vel til fartsgrensa du? spør Thømt Ruud.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer Milli kjapt og fortsetter:

– Den første bilen kjørte seg fast i en undergang, problemet var at jeg også kræsja omtrent samtidig i en rundkjøring like bak, og totalvraka reportasjebilen. Det var ganske pinlig.

Drapsmann i bilen

Selv om en krimreporters arbeidsdag ofte består av kontortid, skjer det innimellom at de ender opp som en del av sakene de dekker.

Thømt Ruud har også en historie på lager, om å komme til stedet for å dekke et drap i Kongsvinger, like etter at flere personer hadde blitt pågrepet.

– Jeg så opp i et vindu at det stod en mann som åpenbart hadde sett pågripelsen. Jeg vinka ham ned til meg for å prate, men så viste det seg at han hadde filma det hele.

– Som VG-journalist ville jeg jo veldig gjerne ha filmen. Han satt seg inn i bilen min og vi forhandla om prisen for å kjøpe den, vi skrev en del mailer etterpå for å få det i havn. Så gikk det en stund, flere ble pågrepet, og til slutt kom gjennombruddet i saken. Det viste seg at det var han fyren som var selve drapsmannen.

Et gisp går gjennom salen.

– Han hadde sittet i bilen min.

– Så du hadde kjørt rundt med en drapsmann? ler Milli.

– Jada, men det visste jeg jo ikke da, sier Thømt Ruud og legger til.

– Det er jo sånn som skjer.

– Ja, det blir jo en del sånne episoder opp gjennom, sier Milli.

Showet som skulle vare i litt over en time nærmer seg to. Tiden går for fort, og det er fortsatt mye å si om de utallige krimsakene podkasten har fordypet seg i de siste årene.

Det klappes, salen tømmes og krimjournalistene bruker tid på å prate med fansen. De smiler til kamera når fansen spør om selfies, og selv om de ikke nødvendigvis hadde noen store planer om å bli kjendiser da de startet podkasten, er det ikke tvil om at de er nettopp det denne kvelden.

  • Til opplysning: Tor-Erling Thømt Ruud er som et tillitsverv i Norsk Journalistlag styreleder i Journalisten.
Studentavisen i Trondheim, Under Dusken, intervjuer Øystein Milli og Tor-Erling Thømt Ruud før de skal på scenen. Milli legger ut om hva som skal til for å lykkes som krimreporter.
– Du vet det er ikke helt det samme som å spille konsert, sier en nervøs Thømt Ruud til Milli. Kun minutter gjenstår til de skal på scenen i Olavshallen. Thømt Ruud småsynger for å klargjøre stemmen.
Det er en koronafull sal, og i det Thømt Ruud åpner døra til Lille sal høres summingen fra publikum.
En liten telefonsjekk bak scenen. – Å forklare folk om jus og krim muntlig er fint for å få folk til å forstå. Det vi gjør her i kveld er jo å opplyse om sammenhenger i krimsaker. Å bruke tid på å forklare hvordan politiet jobber, tenker jeg er enda en dimensjon i samfunnsoppdraget vårt som først og fremst handler om å opplyse folk om hva som skjer, sier Øystein Milli.
Nesten 100 Krimpodden-fans har møtt opp for å høre Thømt Ruud og Milli prate om krim. Krimpodden Live ble aldri tatt opp eller publisert, så det som blir sagt denne kvelden blir mellom de fremmøtte.
– Tenk deg at det ringer i en telefon. Eieren svarer ikke, telefonen tilhører en kvinne i sekstiåra som har blitt borte fra hjemmet sitt i Sloraveien i Lørenskog. Politiet frykter hun er kidnappet, men det er det ingen offentligheten som vet. Den som sitter med telefonen og ser på at det ringer er politiet, på skjermen står det at det er fra VG. Thømt Ruud forteller om hvordan VG fikk vite at Anne Elisabeth Hagen var kidnappet, via en tilfeldig salgstelefon for VG.
– Tror dere Viggo er skyldig? Det er tid for spørsmål fra salen og lyset er skrudd på. – Det vet jeg ikke, svarer Øystein Milli. – Jeg nøyer meg med å si at saken til Viggo er interessant bevismessig. Vi er journalister, vi skal ikke ta stilling, men vi må prøve å være nøytrale.
Flere av tilskuerne tar turen ned på scenen for å prate etter at showet er ferdig.
– Vi hører på podkasten med hattene på. Showet er ferdig og to av podkastens fans har kommet seg ned til scenen for å få et bilde med krimjournalistene.
– Det gikk kjempebra! Jeg har kanskje litt for mange detaljer i huet og kunne kanskje ha moderert meg litt, sier Øystein Milli til produsent Vilde Kalsaas Worren. Showet er over og de er tilbake backstage for en liten debrief.
Powered by Labrador CMS